Blog

Putovanje u Izrael sa Robijem i Markom – 9 dana za samo 425e

Jeste li za jedno zajedničko putovanje sa mnom i Robijem? Po prvi put, planiramo da organizujemo jednu turu i povedemo sa sobom grupu ljudi na jednu egzotičnu destinaciju da zajedno doživimo pravu avanturu.

Odlučili smo da to bude Izrael, koji nam je jedna od želja već duže vremena, a ispod se nalazi plan puta koji smo zamislili. Početkom prošle godine Robi je pravio slično putovanje za Jordan sa grupom prijatelja i bilo je zaista kul, te hoćemo da nešto slično, ponovimo i sada.

Ono što možemo obećati za razliku od većine drugih agencija je pravo lokalno iskustvo.

I mi kao i vi, ono što najviše želimo je da doživimo avanturu i upoznamo ovu zemlju na pravi način iz prve ruke. Ukoliko želite komforno putovanje u hotelima gde vam je sve servirano, možete odmah izaći sa ove stranice, jer ovo jednostavno nije ono što vi tražite.

Ovo putovanje biće potpuno različito od svakog na kojem ste bili.

Boravićete u kućama lokalaca, jesti lokalnu hranu u lokalnim restoranima i družiti se sa stanovništvom. Nećemo raditi ništa što rade drugi turisti. Bićemo putnici. Na ovih devet dana, bićemo pravi stanovnici ove zemlje.

Polazak na putovanje je iz Budimpešte, a evo kako smo zamislili da sve to izgleda.

Plan avanture za Izrael

Dan 1: petak 21.2.

Dolazak u Tel Aviv

Sastanak grupe u dogovoreno vreme na aerodromu u Budimpešti. Dolazimo u Tel Aviv u jutarnjim časovima. Smeštamo se u naš smeštaj i nakon što se malo odmorimo, krećemo u avanturu i upoznavanje jednog od najkosmopolitskijih gradova na svetu, poznatog po ludom noćnom provodu.

Moderan i mlad, pun nestvarno pozitivne energije, ovaj grad vam podjednako uzima i daje neverovatnu energiju. Božanstvene plaže, mekani pesak, topli istočni Mediteran, mistični Karmel market, barovi i hrana osvojiće vas istog momenta. Noćenje

Dan 2 – subota 22.2

Obilazak Jafe

Obilazak Jafe, grada lociranog odmah uz Tel Aviv i mesta koje je smešteno na obalama Istočnog Mediterana duže od 4000 godina. Ako volite začine, arapasku kuhinju i taj neodoljivi miris Bliskog Istoka, onda će vas Jafa sigurno oduševiti, jer ovo je prava ekplozija boja i mirisa. Mi iskreno ne možemo dočekati da dođemo ovde.

Kasnije odlazimo na plažu i zajedno uživamo u zalasku sunca, družimo se, pevamo.

Dan 3 – nedelja 23.2.

Fakultativni odlazak za Akru (Akko) i Haifu

Po želji, obilazak sjajnih gradova Haife i Akre, za koje kažu da su jedna od najlepših mesta u čitavoj ovoj regiji. U Haifi, jednoj od najvećih luka zemlje, obilazimo vrtove Bahai i probamo čuvene grejpfrute za koje ovde kažu da su najbolji na planeti. Uživamo u suncu, pijemo kafu sa pogledom na Mediteran, uživamo i odmaramo pre nego krenemo za Akru.

A Akra?

Akra je inače jedno od najstarijih kontinuirano naseljenih mesta na svetu i najsvetiji grad Bahá’í vere jer se u njemu nalazi grobnica Bahá’u’lláha, prema kojoj se pripadnici ove vere okreću kad se mole. Ovo je i grad u kojem četiri vere imaju svoje bogomolje, gotovo jedna pored druge: džamija El Đazara u kojoj se čuva dlaka iz brade proroka Muhameda, franjevačka crkva Svetog Ivana Krstitelja posvećena Svetom Franji Asiškom, Grčka pravoslavna Crkva Svetog Đorđa, najstarija  crkva Akre, sagrađena još 1545. godine. Noćenje.

Dan 4 – ponedeljak 24.2.

Fakultativni Izlet za Nazaret

Slobodan dan u Tel Avivu za one koji žele ili fakultativni obilazak Nazareta. Drevni grad u kojem je živeo Isus Hrist, mističan, opuštajući i danas pretežno muslimanski grad. Posetićemo crkvu Proglašenja, mesto gde je Arhanđel Gabrijel objavio rođenje Hrista, najveću katoličku crkvu na Bliskom istoku, kao i samu pravoslavnu crkvu sv.Gabrijela. Povratak u Tel Aviv u večernjim časovima. Noćenje.

Dan 5 – utorak 25.2.

Polazak za Jerusalim

Jerusalim, Izrael
Jerusalim, Izrael

Slobodno vreme za šetanje, šoping, kupovinu suvenira, pre nego što u poslepodnevnim časovima krenemo za Jerusalim. Po dolasku, ostavljamo stvari u smeštaju i idemo u noćni obilazak. Sutra nas čeka obilazak jednog od najneverovatnijih gradova na planeti. Jesi li uzbuđen/a? Noćenje.

Dan 6 – sreda 26.2.

Obilazak Jerusalima

Rano ustajemo, doručkujemo i čitav dan provodimo u gradu. Obilazimo Yad Vashem memorijal holokausta, stari grad sa zidinama, via Dolorosa, Crkvu Hristovog groba, Brdo hrama, Zid Plača, muslimansku, hrišćansku i jevrejsku četvrt, videćemo i zidine jermenske četvrti, Davidovu grobnicu, mesto Tajne večere, Al Aksa džamiju. Ko bude imao snage na kraju dana, može i da šopinguje malo.  Noćenje.

Dan 7 – četvrtak 27.2.

Slobodno vreme u Jerusalimu ili fakultativni izlet za Masadu

Put nas prvo vodi do letnje rezidencije kralja Iroda i mesta koje oduzima dah. Masada je upisana na UNESCO-v popis mesta svetske baštine u Aziji i Okeaniji kao “simbol drevnog Judejskog kraljevstva i njegovog nasilnog kraja”. Kao znatiželju ćemo vam reći da je ovo more 400 metara ispod nivoa mora, a ispred Masade su planine sadašnjeg teritorija grada Jordan u pozadini. Povaratak za Jerusalim. Noćenje.

Dan 8 – petak 28.2.

Fakultativni odlazak na Mrtvo more

Mrtvo more - Izrael
Mrtvo more – Izrael

Koliko ste puta kao mali zamišljali kako opušteno čitate knjigu dok uživate u moru, a ne tonete? Zajedno ćemo iskusiti ovaj fenomen u najslanijem „moru“ na svetu u kojem salinitet iznosi neverovatnih 34 promila. A kada pomislimo da se dno nalazi na -420m možda se i zapitate šta sve kriju morske dubine. Povaratak za Jerusalim. Noćenje.

Dan 9: – subota 29.2.

Povratak nazad u Tel Aviv

Provodimo jutro u Jerusalimu, te se vraćamo za Tel Aviv u večernjim časovima gde odlazimo na noćni let. U Budimpeštu stižemo nešto iza ponoći odakle uzimamo bus za Beograd gde stižemo u ranim jutarnjim časovima.

Termin putovanja

21.2-29.2.2020.

CENA PUTOVANJA

Cena putovanja je 425 evra za rezervacije do 31.12. Nakon tog datuma cena se uvećava za 40 evra.

ŠTA JE UKLJUČENO U PUTOVANJE

  • Povratne avio karte na relaciji Budimpešta – Tel Aviv sa svim taksama
  • Smeštaj u hostelima u Tel Avivu i Jerusalemu u apartmanu ili višekrevetnim sobama
  • Usluge turističkog vodiča
  • Transferi na putovanju

ŠTA NIJE UKLJUČENO U PUTOVANJE

  • Odlazak do Budimpešte na aerodrom. Organizovaćemo zajednički prevoz do tamo.
  • Međunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja
  • Fakultativni izleti (Mrtvo more, Masada, Nazaret, Haifa i Acre)
  • Individualni troškovi i hrana
  • Doplata za prekoračenje kilaže prtljaga (u cenu karte uključen je ručni prtljag)

* FAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI

Oni naravno nisu obavezni te na njih idete ako želite. S obzirom da po prvi put pravimo nešto ovako, počastili smo vas sa nekoliko gratis obilazaka (Jafa, Betlehem i Jerusalem), nastojeći da vam što više smanjimo trošak.

Cene izleta zavisiće od broja prijavljenih ljudi.

JOŠ NEKI DETALJI

Let

Prevoznik je kompanija Wizz Air. Let je na relaciji Budimpešta – Tel Aviv – Budimpešta.

Smeštaj

Smeštaj će biti u većim stanovima i apartmanima nalik na ove ispod. Ideja je da zajedno rentamo jedan veći stan i da se svi družimo.

Eventualno, u slučaju manjeg broja prijava i radi boljeg druženja, postoji opcija da spavamo u sobama u hostelu.

Sviđa ti se plan i hoćeš da putuješ sa nama?

Pošalji mi svoje podatke na mejl: marco_stefanovic@yahoo.com zajedno sa imenom i prezimenom i kontakt telefonom, kako bih te stavio na listu zainteresovanih putnika.

I Pakuj kofere…