Blog

LETO U SOKOBANJI – TOP 10 ATRAKCIJA KOJE NE SMETE DA PROPUSTITE

Sokograd

Plaža 6 kaca, Sokobanja
Plaža 6 kaca

Dragi moji avanturisti, leto možda nije onakvo kako smo zamišljali, ali moje omiljeno godišnje doba ipak je tu.

Idealan period za boravak u prirodi i uživanje na planinama, jezerima i rekama. Malo koja destinacija može da vam ponudi sve to odjednom, a Sokobanja je jedna od njih.

Da se kroz par rečenica vratimo u prošlost i saznamo kako je sve počelo, i zašto je ovo najposećenija letnja destinacija u Srbiji.

Stari Rimljani su bili poznati po hedonizmu, i naročito uživanju u termama i javnim kupatilima, te su tako i prepoznali potencijale ovog kraja, koji obiluje vrućim vrelima i termalnim izvorima lekovite vode. Tu tradiciju su nastavili i Turci, koji su na temeljima antičkih struktura zidali turska kupatila – hamame. Jedno od njih je i dalje u funkciji, u samom centru grada. Ovo kupatilo je izgrađeno u XV veku, a knez Miloš Obrenović ga je po oslobođenju i obnovio 1834. godine. Ako ste gledali film Zona Zamfirova, neke scene su snimane upravo u ovom kupatilu.

Hamam, Sokobanja
Hamam

Jedan događaj označio je početak razvoja organizovanog turizma na ovim prostorima, a to je uput zastavnika Lazarevića, koji je u leto 1837. poslat u Banju radi odmora i oporavka. Nakon toga Sokobanja postaje i zvanično prvo turističko mesto u tadašnjoj državi, a samim tim i stecište priznatih naučnika, pisaca, boema i umetnika, među kojima su bili Ivo Andrić, Branislav Nušić, Isidora Sekulić, Jovan Cvijić, Meša Selimović, Stevan Sremac.

Pored termalnih bogatstava, Sokobanja ima i specifičnu klimu, jer se nalazi u kotlini između planina, pa važi i za vazdušnu banju, sa jedinstvenom ’’ružom’’vetrova.

Ono što ovu banju odvaja i razlikuje od drugih, pored termalnih izvora, jeste njena netaknuta priroda – planine Ozren, Devica, Bukovik i Rtanj, jezera Bovansko i Vrmdžansko, reka Moravica, srednjovekovni grad tvrđava Sokograd, koji je okružen nepristupačnim liticama i izletišta u kojima ćete zaista uživati svim čulima.

Sokobanja se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, na 230km od Beograda i 60km od Niša, a preko Rtnja isto toliko i od Bora i Zaječara.

Ovog puta vas upoznajem sa glavnim atrakcijama prestonice našeg turizma.

Plaže

Leto ne bi bilo potpuno bez rashlađenja u planinskoj reci Moravici, na kojoj imate nekoliko uređenih plaža. Najpoznatija i najbliža centru je plaža Župan, koja se nalazi usred parka Banjica, na nekih 300m od samog centra. Plaža je šljunkovita, široka, sa dosta prirodnog hlada i najadekvatnija je za porodice sa decom.

Napomenuću da je voda izuzetno hladna, što i jeste odlika čistih planinskih reka.

Ako nastavite uzvodno, šetnjom kroz šumarak (2-3 minuta) dolazite do plaže 6 kaca, koja je najpopularnija među meštanima. Prilaz plaži izgleda spektakularno, dok se spuštate sa strmih litica stazom koja je ograđena i bezbedna, posmatrate kanjon smaragdne reke u kojoj plivaju pastrmke i klenovi.

Najlepša plaža po mom mišljenju je Džentlmen, za koju zna retko koji gost i na njoj nikada nema gužve. Do ove plaže je malo teže doći, a jedan od načina je da pratite reku uzvodno od 6 kaca i provlačite se kroz gusto rastinje i žbunje ili da pređete most kod Župan plaže, pratite stazu do restorana pećine, pređete most, a zatim se malo vratite nizvodno i pregazite reku. Džentlmen kao i 6 kaca su stenovite plaže.

Plaža Župan, Sokobanja
Plaža Župan

Srednjovekovna tvrđava Sokograd

Burna istorija ovih krajeva ostavila je traga na ovom srednjovekovnom gradu koji je sagrađen na liticama u XIII veku, na temeljima rimske tvrđave iz IV veka. Pronađeni su i neki podaci, prema kojima je utvrđenje postojalo još u doba Stefana Nemanje, u vreme proterivanja bogumila. Sokograd je bio i predmet krvavog sukoba za turski presto Muse Kesedžije i odmetnika Hamuz bega, kada je skoro u potpunosti razrušen.

Sokograd, Sokobanja
Sokograd

Do njega vam preporučujem da dođete fantastičnom hajking stazom dužine oko 2km, koja će vas voditi od plaže Župan, preko brda, iznad kanjona, kroz pećinu od koje su napravili restoran, do izletišta Lepterija, a zatim uz reku, kroz šumu sve do tvrđave na stenama.

Kako bi putovali kroz vreme i vratili se u doba Marka Kraljevića i Muse Kesedžije, napravite odmor unutar zidina koje obleću sokolovi, osetite vetar na licu, i uživajte u ukusu i mirisu ’’crnog zlata’’ – domaće kafe.

Zato ne zaboravite svoje kesice Doncafé 3 sec 2 1 black.

Vrelo reke Moravice, Sokobanja
Vrelo reke Moravice

Vodopad Ripaljka

Vodopad izgleda kao da je iz filma Gospodar prstenova. Ukupne dužine slapova od 40m nastalih na reci Gradašnici, bio je prvi zaštićeni spomenik prirode u tadašnjoj Jugoslaviji.

Nalazi se na 5km od centra Sokobanje i do njega možete doći na dva načina. Preko podine, odnosno aqua parka i Grudonjskih vodenica ili preko izletišta Grudno na Ozrenu.

Vodopad Ripaljka, Sokobanja
Vodopad Ripaljka

Sokobanja je pravi raj za sve koji vole pešačenja jer ima oko 200km uređenih planinskih trek staza.

Vrmdžansko jezero

Ovo prirodno jezero ćete pronaći na oko 15km od Sokobanje, u južnom podnožju planine Rtanj. Potpuno je divlje, što ga čini primamljivim pravim ljubiteljima prirode. Kako je Rtanj poznat po svom magnetizmu, ovo jezero privlači dosta munja, što ćete i moći da vidite po nekoliko stabala drveća koja su više puta pogođena.

Na oko 3km od jezera nalaze se zidine Vrmdžanskog grada iz doba rimljana, poznatijeg kod lokalaca kao Latin grad.

U povratku se možete osvežiti i ručati tradicionalna jela ovog kraja u etno vodenici, i obavezno kupiti neku od više vrsta brašna koje ovde melju na starinski način.

Vrmdžansko jezero
Vrmdžansko jezero
Vrmdža
Vrmdža

Rtanj

Znam da smo svi ljubitelji kafe, a ukoliko ste i ljubitelj planinarenja, uspon na vrh Rtnja-Šiljak ne smete da propustite.

Rtanj je udaljen 18km od Sokobanje, obavijen misterijama, tema je mnogih legendi i teorija zavere. Česta je meta planinara, naučnika, ali i lovaca na blago koji su i uništili kapelicu na vrhu. Neki tvrde da je planina zapravo piramidalna struktura vanzemaljskog porekla, koja će se na sudnji dan otvoriti i formirati zaštitnu kupolu koja će spasiti samo one koji se nađu ispod nje. Sve ovo je dovelo do toga da su se pre nekoliko godina, kada se po majanskom kalendaru završavao jedan vremenski ciklus, mnogi fanatični zagovornici teorije smaka sveta sjatili na planinu Rtanj. Mudri meštani su tada noćenje u svojim domovima naplaćivali i po 1.000 evra za noć.

Na Rtanj možete da se popnete sa južne strane, u blizini sela Mužinac i Vrmdža ili sa severne strane, u blizini Boljevca i naselja Rtanj. U zavisnosti od vaše kondicije trebaće vam 2 do 3 sata.

Kada ste već ovde, šteta bi bila da ne upijete malo ovog specifičnog magnetizma kod Svetilišta ili Vrela, najjačeg magnetnog polja na Rtnju. Preporuka je da na Vrelo dolazite 2 dana zaredom i boravite na njemu po 20 minuta. To će u potpunosti vratiti energetski balans vašem organizmu.

Još jedna manje poznata atrakcija Rtnja je i ledenica (zaleđena jama), u koju se mošete i spustiti isključivo u pratnji iskusnih vodiča.

Sesalačka pećina

Ova pećina je udaljena 19km od Sokobanje. Veliki deo pećine je još uvek neistražen. Bogata je pećinskim nakitom i kroz nju teče rečica ponornica. Osvetljena je u dužini od oko 200m. Pećinu naseljava i više kolonija slepih miševa.

Odnedavno, iznad pećine postoji i kamp naselje sa brvnarama za smeštaj, kao i kafana.

Vrelo reke Moravice

Izvor Moravice se nalazi u podnožju planine Device, na 12km od Sokobanje u pravcu Knjaževca.

Sam izvor predstavlja prirodni fenomen, jer se u samom početku javlja u vidu razlivenog rečnog toka, nastalog od mnogo podzemnih izvora, a zatim formira kristalno jezerce.

Vrelo Moravice, Sokobanja
Vrelo Moravice

Još jedna atrakcija na ovoj lokaciji je i pećina Kraljevića Marka. Mala pećina u koju možete da se spustite ako ste hrabri. Nije uređena, već se spuštate improvizovanim merdevinama. Nemojte da se iznenadite ako u njoj ugledate veliki broj daždevnjaka. Ima ih na stotine.

Izletišta

Lepterija je najpopularnije izletište u Sokobanji. Do njega možete doći, kao što sam vam već pomenuo u delu o Sokogradu, ali i autom, asfaltiranim putem. Ceo prostor ima dosta uređenih mesta za roštiljanje, sa klupicama i stolovima usred šume, pored reke.

Crkva Rodjenja Presvete Bogorodice, Sokobanja
Crkva Rodjenja Presvete Bogorodice

U blizini je i crkva Rođenja Presvete Bogorodice, za koju se smatra da je iz XIV veka, i da su njeni ktitori bili Stefan i Vuk, sinovi cara Lazara. Musa Kesedžija u odmazdi ruši crkvu i Sokograd 1413. godine. Postoji i legenda da se naspram crkve, kao odgovor na rušenje svetinje, pojavio lik Majke Božje u steni.

Lik Majke Božje u steni, Sokobanja
Lik Majke Božje u steni

Do ove stene možete doći tako što pređete drveni most i pratite strmu stazu kroz šumu. Veoma zanimljiva priča dogodila se 90-tih godina. Na Veliki petak, iz stene je tekla bela voda nalik mleku, i narod je ovu pojavu dočekivao okupljajući se na ovom mestu. Neobjašnjivo je zašto se poslednjih 20-tak godina ovaj fenomen ne ponavlja. 

Vrelo-Borići

Nekada mondensko izletište gde su se okupljali glumci, književnici, umetnici, političari i članovi kraljevske porodice Karađorđević nalazi se na svega 300m od centra grada, ušuškano u gustu borovu šumu. U blizini se nalazi i rekonstruisana letnja pozornica, kultno mesto vrlo autentičnog izgleda, gde se ranije održavala ’’prva harmonika Jugoslavije’’, kao i koncerti mnogih drugih muzičkih zvezda.

Lepterija, Sokobanja
Lepterija

Očno, Kalinovica, Grudno i Vlasina

Sva ova izletišta nalaze se na planini Ozren, najšumovitijoj planini Srbije na oko 5km od Sokobanje.

Očno je poznato po kamenu ljubavi, velikoj steni nasred livade, gde su se po narodnim pričama sastajali Hajduk Veljko i Čučuk Stana.

Kalinovica ima odlično uređen piknik prostor, pogodan za kampovanje i roštiljanje, sa izvorima hladne vode usred bukove i borove šume.

Grudno je prostor u blizini vodopada Ripaljka. U okviru izletišta imate sportske terene, piknik mesta, jezerce i restoran.

Izletište Grudno, Sokobanja
Izletište Grudno

Vlasina se nalazi ispod najvišeg vrha planine Ozren – Oštra čuka (1.075m), sa koga puca fantastičan pogled na Rtanj i Sokobanjsku kotlinu, dok se oko vas smenjuju livade, pašnjaci i borove šume.

Vidikovci

Vidikovci su nekako uvek mesta odakle možete da sagledate destinaciju iz drugačije perspektive. Najspektakularniji vidkovac u Sokobanji je Golemi kamen – mesto za koje mnogi nisu čuli, jer je prilično ušuškano u divljini iznad kanjona reke Moravice, odakle se pruža pogled koji oduzima dah. Videćete celu Sokobanjsku kotlinu, Sokograd, Bukovik, Slemen, Krstatac, Devicu, Rtanj.

Staza je malo zahtevnija,  dosta strma i do cilja možete da stignete sa 2 strane. Kraća polazi sa mesta po imenu Strelište (put ka Lepteriji) i ovom stazom vam je potrebno oko 35 minuta. Druga staza kreće kod Sokograda, i njome vam treba oko sat vremena.

Popovica je još jedan vidikovac koji bih vam posebno preporučio. Do njega dolazite stazom koja kreće kod plaže Župan, penjete se uzbrdo i pratite stazu koja vodi levo pre spuštanja do restorana pećine, i za nekih 30 do 40 minuta posmatraćete Sokograd sa suprotne strane brda.

Nadam se da ćete u Sokobanji uživati već ovog leta, a za sva dodatna pitanja, predloge ili savete, stojim vam na raspolaganju i uvek me možete kontaktirati putem profila

https://www.instagram.com/gospodinsaizuzetnogputa/

ili marco_stefanovic@yahoo.com mejla.

Doncafe 3 sec 2 1 black
Doncafe 3 sec 2 1 black