Blog

Mesopotamija – 9 noćenja, prevoz, smeštaj, polu pansion i svi izleti za samo 785 evra

Mardin-Mesopotamija-Turska

Drugari, jeste li za putovanje u Mesopotamiju? Moj prijatelj Robi i ja, organizujemo turu u mističnu Mesopotamiju, jedan od najstarijih i istorijski najznačajnijih kutaka naše planete. 

Krajem prošle godine, Robi je i sam imao priliku da poseti lokalitete koje ćemo obilaziti i naprosto je bio oduševljen egzotikom koju je ovde našao, kao i količinom stvari i objekata od interesa koje je upoznao.

Pre nego vam opišemo detaljan plan i program ture, ostavljam vam i video koji je Robi snimio na putovanju ovde, kako biste iz prve ruke videli šta vas očekuje.

Koji je plan i šta sve radimo i obilazimo?

1. dan – Dolazak u Sanliurfu na Gap guney aerodrom

Naš obilazak započinjemo posetom Gobeklitepe-u, po mišljenju mnogih najstarijem hramu na svetu, obilazimo i arheološko nalazište, kao i istorijski centar za posetioce.

Povratak u Šanliurfu, i istraživanje centra grada, idemo u muzej koji je najveći u čitavoj Turskoj, nastavljamo do Haleplibahce-a, čuvenog muzeja mozaika koji su napravljeni od kamenja iz reke Eufrat. Dalje nastavljamo do Abrahamovog bazena (Balikligol plato), jezera, zamka Šanliurfe, pećine u kojoj je rođen prorok Abraham i bazara, gde ćemo napraviti pauzu za tradicionalni turski čaj u Gumrukhanu.

Povratak u naš hotel u Šanliurfi, i nakon kraćeg odmora, večera.

2.dan – Odlazak u Halfeti i poseta džamiji u vodi

Nakon doručka u hotelu, odlazak do Halfetija. Nakon vožnje brodom, vraćamo se u Šanliurfu. Slobodno vreme za šoping. Večera uz zanimljiv tradicionalni program (Sira night).

3.dan – Poseta Harranu i obilazak drevnih gradova

Doručak u hotelu, polazak za Harran, arheološko nalazište gde se nalaze ostaci prvog Islamskog univerziteta na svetu. Dolazimo i do lokacije na kojoj je pećina proroka Eyupa. Slobodno vreme za fotografisanje u tradicionalnim kućama Harrana.

Posećujemo i Bazda inn, drevne gradove Suayb i Sogmatar. Povratak u Šanliurfu, i slobodno vreme kod Fishlake-a do večere.

4.dan – Dolazak u Mardin

Doručak u hotelu, i polazak za Mardin. Naša prva lokacija je Deyrul Zafaran manastir, koji je bio na čelu patrijaršije svih sirijaca čitavih 650 godina.

Odlazak do centra Mardina, gde ćemo videti staru zgradu pošte, kao primer tipične gradske arhitekture starog Mardina. Zatim obilazimo Sabanci muzej i drevne Abbara tunele, stare bazare, Ulu džamiju, i Cumhuriyet trg.

Slobodno vreme do večere. Večera u najlepšem restoranu Mardina, gde uz tradicionalne gurmanluke, uživamo uz muziku i folklor ove regije.

5.dan – Poseta drevnom gradu Dara

Doručkujemo na otvorenom usput, i krećemo ka Kasimiye madrasah, jednoj od najvećih škola tog vremena, izgrađenoj na kaskadama Mardina. Na putu ka drevnom gradu Dara, uživamo u beskrajnim pejzažima Mesopotamije.

U Dari posećujemo nekropole u stenama, ogromne podzemne tunele i cisterne, i pričom se vraćamo u daleku prošlost. Dalje nastavljamo čuvenim “putem svile”, i ručamo pored reke Jaghjagh.

Povratak u Mardin na večeru.

6.dan – Tura po gradu Midjat

Doručak u hotelu, i obilazak Midyat regije, gde imamo slobodno vreme za istraživanje starih ulica i bazara, uz degustaciju čuvenog čaja i kafe na ulicama.

Povratak u Mardin na večeru.

7.dan – Dolazak u možda najlepši grad regije Dijarbakir i obilazak

Posle doručka, krećemo u celodnevni obilazak Dijarbakira, gde obilazimo zamak Zerzevan, Ulu džamiju, Nasan Passa gostionu, Ten Eyed most, Goat tower, zidine Diyarbakira i Hevsel gardens.

Večera u tradicionalnom restoranu.

8.dan – Slobodno vreme u Dijarbakiru i obilazak svetske prestonice baklava Gaziantep

Doručak u tradicionalnom restoranu Hassan Pasha Khan, a zatim obilazak Gaziantepa.

Večera u hotelu.

9.dan – Obilazak fascinantne planine bogova Nemrut

Nakon doručka krećemo za Adijaman, gde posećujemo Kahtu, Cendere most, Arsemiu, staru i novu tvrdjavu, a zatim odlazimo na sunčanu planinu bogova-Nemrut.

Večera u hotelu.

10.dan – Polazak kući

Nakon doručka se odjavljujeno iz hotela, i krećemo na aerodrom odakle imamo let za Beograd.

TERMIN PUTOVANJA

Prva polovina juna.

ŠTA JE UKLJUČENO U CENU PUTOVANJA?

– let Beograd-Istanbul

– let Istanbul-Sanliurfa

– let Adiyaman-Istanbul

– let Istanbul-Beograd

– svi transferi

– vodič

– 9 noćenja sa doručkom u hotelima 4* i boutique hotelima

– 9 večera

– tradicional night fun u Urfi

– kombi prevoz do Nemruta

– prevoz brodom do Halfetija

– sve takse

ŠTA NIJE UKLJUČENO U CENU?

– Ručkovi

– Ulaznice za pojedine muzeje

– Trošak PCR testa za ulazak u Tursku

– Međunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja

– Individualni troškovi

Sviđa ti se plan i hoćeš da putuješ sa nama?

Pošalji nam svoje podatke na mejl: marco_stefanovic@yahoo.com ili dacesin1989@gmail.com , zajedno sa imenom i prezimenom i kontakt telefonom, kako bih te stavio na listu zainteresovanih putnika.

Prilikom rezervacije, potrebno je uplatiti avans od 30% cene ture, kako bih vam mogao garantovati mesto u grupi.

Nakon 1.5. cena putovanja se uvećava za 50 evra.