Blog

Nemačka-Top 10 staza za hiking

Ukoliko ste kao i ja, pa vas najviše inspiriše boravak u prirodi verujem da vam je jedna od omiljenih aktivnosti hiking odnosno pešačenje u prirodi.

Hiking je sjajan način da istražujete prirodu i imate fizičku aktivnost dok uživate u raznolikosti krajolika svim svojim čulima, a kao hobi je i „izmišljen“ u Nemačkoj, tačnije u regiji Schwarzwald što sam i pomenuo u tekstu o Nacionalnim Parkovima Nemačke, kada je davne 1900.godine mapirana prva staza po imenu Westweg.

Velika prednost ovakve vrste rekreacije je što vam nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo, jer su staze u Nemačkoj sigurne i uredjene, odlično markirane i označene, prilagodjene svim kategorijama hajkera( od kraćih početničkih staza bez visinske razlike do zahtevnih alpinističkih) i uz besprekornu propratnu infrastrukturu(putevi, javni prevoz, centri za posetioce, smeštajni kapaciteti i kampovi…).

Ono što je najbitnije sve staze prate svoj prirodni put kroz prirodu uz ekološki održive načine održavanja i uklapanje u okruženje.

Zato spakujte svoje planinarske čizme, ranac na ledja, a ja ću vam predložiti najlepše staze za hajking po Nemačkoj i avantura može da počne.

The Baltic Sea Coast Hiking Trail (E9)

Ova spektakularna staza je deo evropske staze E9 koja ide čak iz Portugala sa Atlantika i završava u Estoniji, a kroz Nemačku je dužine oko 400km od Travemünde-a do Ahlbeck-a na ostrvu Usedom.

Put će vas voditi kroz borove šume, preko polja uljanih repica, a sve vreme pratiće vas miris mora u vazduhu, zato ne zaboravite da ponesete kupaće kostime u letnjem periodu jer ćete usput nailaziti i na lepe peščane plaže.

Harz Witches’ Trail

Source: DZT (Francesco Carovillano)

Koračanje ovom stazom je putovanje kroz vreme i mitove u srednji vek. Nekada su ovu stazu koristili trgovci i njome transportovali rude iskopane u ovoj regiji, dok su danas neki od napuštenih rudnika pretvoreni u turističke atrakcije.

Šetnja kroz močvarni teren preko drvenih mostića i platformi će vas lagano uvesti u mistiku kako se približavate planini Brocken, za koju je vezana legenda da se svake godine u noći 30.aprila veštice na vrhu okupljaju i lete na svojim metlama. Lokalci ovu noć nazivaju Walpurgis.

Dodatnu mistiku planini dodaje magla koja je obavija čak 300 dana u godini.

Početak satze je u Osterode am Harz a završetak u Thale-u, i duga je oko 90km.

The Painters’ Way

Source : DZT (Jens Wegener)

Skrivena u bajkovitim pejzažima Saxon Switzerland Nacionalnog Parka, ovo je jedna od najlepših hiking staza u čitavoj Nemačkoj. Različita u svakom pogledu. Mnogi umetnici su u prošlosti dolazili baš ovde kako bi oživeli svoju inspiraciju posmatrajući Elbe Sandstone Mountains.

Koliko ova scenografija prirode deluje kao da je sa druge planete potvrdjuje i dolazak holivudskih ekipa i snimanje velikih filmskih hitova poput „The Chronicles of Narnia“, „Cloud Atlas“ i „The Grand Budapest Hotel“.

Staza je dužine 112km i mnoge njene deonice su veoma fizički zahtevne i pravi su izazov za avanturiste. Da bi došli do platforme i vidikovca Schrammsteine rocks morate da se penjete uz čelične merdevine, na Affensteine rocks morate da se provlačite kroz rupe i pukotine u stenama kako bi stigli do vrha.

Kada se umorite, ne brinite za odmor i osveženje, jer će vas mnogobrojne planinske krčme usput prosto mamiti da probate specijalitete ovog kraja i rashladite se hladnim pivom.

Neki od hajlajta ove staze su svakako i Lichtenhain vodopad, tvrdjava Königstein i čuveni most Bastei.

The 66 Lakes Trail

Source: GNTB, Lookphotos (Travel collection)

Ova staza vas kroz pitoreskne doline Brandenburške pokrajine vodi u avanturu od 400km oko Berlina.

Da vas ne uplaši podatak dužine staze, ona je podeljena u deonice koje su po 20tak km svaka, i odlično su povezane gradskim prevozom sa Berlinom tako da ih možete prelaziti zasebno bez nekog redosleda.

Iako je svaka relativno blizu grada, nijedna ne prolazi kroz sam grad već imate osećaj povezanosti sa priodom dok pešačite preko livada, pored reka i jezera. Leti je ovde takodje moguće i kupanje na uredjenim plažama.

Kako lokalci ovde vole da kažu „ne moraš da odeš daleko da bi se izgubio u divljini ovog kraja“.

The Hochrhöner Trail

Source: GNTB

Skoro celom dužinom staze od skoro 140km kretaćete se obodima i izmedju vrhova planina Rhön, koje se nalaze se na tromedji Hesena, Tiringije i Bavarske.

Ako vas bude mrzelo da pešačite sve deonice ove staze, moći ćete paraglajderom da preletite sa nekog od vrhova do sledeće tačke, jer je slobodno letenje u Nemačkoj i započelo baš na ovim planinama, tako da ćete imati prilično veliki izbor letelica i organizovanih aktivnosti.

Čitav ovaj kraj je pun kontrasta, prostrane livade i doline naspram šumovitih delova i planinskih uspavanih sela, pa će vas tako privoleti da ostanete koji dan duže pa se usput i opustite u nekoj od banja poput Bad Salzungen i Bad Kissingen, ili posetite manastir Kreuzberg.

Da ne zaboravim da ćete ovde imati jedinstvenu priliku da penjete ugašenu kupu vulkana Milseburg.

Heidschnuckenweg Trail

Source: GNTB Luneburger Heide Gmbh (Dominik Ketz)

Ova staza severne Nemačke dužine 223km počinje u Hamburgu a završava se u Celle-u, a 2014. bila je proglašena za najlepšu hiking stazu u zemlji po izboru čitalaca Wandermagazine-a.

Iako je lepa u toku cele godine, ipak bi trebalo tempirati dolazak u avgustu ili septembru jer će livade poprimiti purpurne tonove i nijanse vresa u cvatu i otrkiti vam svoj pravi šarm.

Najviša tačka staze je brdo visine 168m, tako da vas peščane staze neće umoriti iako ćete biti opijeni od svežeg vazduha i pogleda koji pucaju u daljinu.

Najlepši deo regije je Lüneburg Heath.

The Goldsteig Trail

The Goldsteig Trail je najduža staza u Nemačkoj, dužine čak 660km. Dok su neki njeni delovi na južnoj strani preporučljivi za sve kategorije rekreativaca, oni delovi staze na severu kroz Bavarian Forest Nacionalni Park su pravi izazov i samo su za one sa dobrom fizičkom spremom i kondicijom.

Početak staze je u Marktredwitz-u a završetak u Passau-gradu na tri reke Inn, Ilz i Dunavu

Sam naziv staze potiče iz srednjeg veka kada su ovim putem trgovci transportovali „belo zlato“ odnosno so, a kasnije i kopači zlata u mnogim rudnicima ove regije bili u potrazi za ovim plemenitim metalom, tako da će simbolično vaša nagrada za šetnju ovde biti vredna baš kao zlato.

Ova staza ponudiće vam iskustvo upijanja netaknute Bavarske prirode, a zatim i osveženje u nekom od mnogih barova uz nadaleko čuveno Bavarsko pivo, a one najistrajnije čekaju spektakularni planinski vrhovi Rachel, Lusen i Großer Falkenstein.

The Westweg Trail

Source: GNTB

Jedna od najlepših staza kroz Black Forest Nacionalni Park je upravo ova, ukupne dužine 288km.

Prateći zapadne obode Schwarzwalda prolazićete kroz doline Enz, Murg i Kinzig pored drevnih Keltskih naselja prelazeći usput stare drvene mostove kroz neverovatnu prirodu. Uz malo sreće naići ćete i na neki dragi kamen jer je ovaj kraj bogat retkim mineralima.

Jedan od hajlajta ovog hikinga svakako je najviši vrh Schwarzwalda -The Feldberg odakle se pružaju nezaboravni pogledi na Nemačke Alpe.

The Rennsteig Trail

Source: DZT (Francesco Carovillano)

Kako kažu lokalci ovde se najbolje čuje tišina.

Ovo je jedna od najpopularnijih staza u Nemačkoj i godišnje čak 100000 hajkera prati čuveno slovo „R“ dok jedni druge pozdravljaju sa „Gut Runst!“ Ovu reč nećete pronaći niti u jednom rečniku jer nema prevod, ona predstavlja mantru i vašu dobru želju strancima koje sretnete na putu.

Ovo je ujedno i najstarija staza Nemačke sa tradicijom od preko 700 godina. Dužine je oko 169km i većim delom vas vodi kroz šume Turingije. Nekada je ovo bila granica Istočne i Zapadne Nemačke, počinje u Hörschel-u a završava u Blankenstein-u i podeljena je u šest deonica.

Jedna od preporuka je da kad ste već ovde da posetite i zamak Wartburg sa UNESCO-ve liste svetskog nasledja, za koji mnogi tvrde da je najlepši zamak u Nemačkoj.

The Saar-Hunsrück Trail

Source: DZT (Gunter Standl)

Na ovoj stazi koja je u dobrom delu toliko uska imaćete osećaj da koračate kroz džunglu. Staza je toliko raznolika da ćete u nekim delovima pratiti reke Mosel, Sar i Rajnu u drugim prelaziti preko prostranih zelenih livada a onda u klancu Kneipp iskusiti Alpsko penjanje fantastičnim stenovitim formacijama.

Malo ćete putovati i kroz vreme jer vas staza vodi pored dvoraca i starih Keltskih naselja, uspavanih sela sa drvenim kućicama i starim vodenicama.

Staza obuhvata čak 24 deonice i ukupne je dužine 410km.

Nadam se da i vi jedva čekate proleće da uživate u hajkingu kao i ja, tako da se možda i sretnemo u šumama Nemačke.

Ukoliko mogu da vam pomognem savetima oko organizacije putovanja u Nemačku pišite mi na instagramu ovde, za još inspiracije pozivam vas da posetite YouTube kanal Turističke Organizacije Nemačke ovde, kao i njihov oficijelni sajt ovde.

Vidimo se u nekoj sledećoj avanturi.