Blog

Šri Lanka, zemlja kao nijedna druga – Top 10 atrakcija

Dobro došli u zemlju osmeha, večitog zelenila, biser Indijskog okeana i zemlju poput nijedne druge.

Sve su ovo nazivi po kojima Šri Lanku ljudi prepoznaju širom sveta, a ono po čemu ću je ja pamtiti, pored fantastične prirode, jesu njeni ljudi. Čini mi se da nigde nisam doživeo toliko prijateljskih gestova kao na ovom ostrvu.

Baš zbog toga, ukoliko planirate put na Šri Lanku, nemojte žuriti da vidite što više njenih atrakcija, kojih zaista ima previše, već ostavite sebi dovoljno prostora da uživate u opuštenosti njihovog načina života.

Šri Lanka će vas pored divlje prirode, lepih plaža, turbulentne istorije, zanimljive kolonijalne arhitekture, iznenaditi i ukusima svoje kuhinje koja je mešavina uticaja iz Indije, ali i jugoistočne Azije.

Ostrvo se nalazi južno od Indije, i nekada je bilo i deo tog poluostrva, sve dok ciklon nije produbio kanal kojim je bilo vezano za kontinentalni deo i učinio ga ostrvom.

Kako bih vam približio različitosti Šri Lanke, reći ću vam da su stanovnici ostrva u najvećem broju Sinhalezi, i to oko 85%, čija je religija budizam. Ostatak su Tamili, koji su pretežno hinduisti, a među Tamilima ima oko 10% muslimana.

Naseljena je u 6. veku pre nove ere i kroz istoriju je često bila meta osvajača i kolonizatora, prvenstveno zbog svoje pozicije koja je bila na ruti antičkih „puteva svile”, ali isto tako i zbog svojih prirodnih bogatstava.

Kroz istoriju, ovde su se smenjivala kraljevstva, a najznačajnije tragove ostavile su kraljevine Anuradhapura, Polonnaruwa i Kandy. Prvi kolonizatori dolaze u 16. veku iz Portugala, a zatim se smenjuju Holanđani, Francuzi i naposletku Britanci. Svoju nezavisnost izborili su tek 1948. godine, a tadašnji naziv ostrva bio je Cejlon, da bi konačno 1972. bilo uspostavljeno ime po kojem ga danas znamo.

Klima Šri Lanke je tropska i temperature u toku cele godine su u proseku oko 28°C. Nema izraženih godišnjih doba, već ostrvo ima suvi deo sezone od oktobra do aprila i period monsuna od maja do oktobra, tako da je najbolji period za posetu od decembra do marta.

Šri Lanka ima toliko toga da ponudi, a ja ću vam olakšati pripremu za putovanje uz predloge šta posetiti na ostrvu i predstaviti vam njegove najzanimljivije atrakcije i aktivnosti.

 • Lavlja stena – Sigirija

Ovo je možda i najpoznatija atrakcija ostrva, i lokalitet koji je uvršten na UNESCO listu svetske baštine. Na poslednjem izboru za listu 7 svetskih čuda novog sveta, bila je u samom vrhu po broju glasova do samog kraja, ali nažalost nije odabrana.

Lions Rock Sigiriya
Doncafe 3 sec 21 black
Lions Rock – Sigiriya

Ova 180m visoka stena nalazi se u centralnom delu Šri Lanke, na čijem vrhu je bila izgrađena drevna prestonica kralja Kassape u 5. veku. Njen izgled u obliku divovskog lava kroz čija je usta trebalo proći na usponu do vrha, ulivala je strahopoštovanje svakom ko bi joj se približio. Danas su od lava ostale samo šape, dok je ostatak uništilo vreme. Do vrha vas vodi oko 1200 strmih stepenika, pa ukoliko imate strah od visine ne bi trebalo da krenete na uspon iako nije preintenzivan, traje oko 1,5-2 sata i viđao sam usput čak i porodice sa malom decom.

Negde na polovini, moći ćete da vidite i čuveni zid „ogledalo” koji je danas prefarban pastelnim bojama, dok je u originalnom izdanju bio premazivan smesom od kreča, belanaca i meda, a na kraju voskiran kako bi imao visok sjaj i refleksiju. Takođe, u „džepu” pećine iznad ovog zida, videćete i ostatke crteža na zidovima po imenu „Devojke među oblacima”. Nekada je ovde bilo oko 500 fresaka, a do danas su očuvane svega 22.

Od prestonice nije ostalo puno, na vrhu su ostaci nekadašnjih rezervoara vode, kanali i ruine građevina, a pogled sa vrha na čitavu regiju je spektakularan.

 • Dambula – Zlatni hram u pećini

Dambula je najstariji budistički hram na Šri Lanci koji se sastoji od 5 povezanih pećina. Građen je u 1. veku pre nove ere, a dograđen u 12. veku. Ove pećine su prvenstveno služile kao utočište izgnanom kralju Valagambi, koga su od neprijatelja čuvali monasi. Kada se Valagamba vratio na tron posle 14 godina, u znak zahvalnosti sagradio je monasima hram i obogatio ga statuama, drevnim crtežima i muralima. Danas je očuvan veći deo njih, tačnije 157 statua Bude u svim formama njegovog života, kao i crteži na zidovima čije su boje, iako stare preko 2000 godina, i dalje intenzivne.

Samo mesto odiše mirom i spokojom jer se nalazi usred šume.

Dambula Zlatni hram u pecini
dambula
golden cave rock temple
Sri Lanka
Dambula Zlatni hram u pecini

Kako ne bi bilo zabune, velika statua zlatnog Bude na platformi ne predstavlja ulaz u hram, već u muzej, a do pećina imate oko 1000 stepenika i stazu na kojoj će vas sve vreme pratiti mali smutljivci-majmuni, pokušavajući da vam ukradu voće ili nešto hrane.

 • Drevna prestonica Polonnaruwa

Ukoliko vas privlači šetnja kroz prošlost, lokacije kao što je drevno kraljevstvo Polonnaruwa će vam to i omogućiti. Dok stojite ispred ruina citadele iz 12. veka, osećaćete se kao veliki kralj Parakramabahu.

Kada ju je izgradio, imala je čak 8 spratova i preko 1000 prostorija, i nikada nije otkriveno kako je uništena. Pretpostavka je da je izgorela u požaru, na šta ukazuje čađ na nekim delovima.

Nekadašnja prestonica nalazi se u centralnom delu Šri Lanke, i ove ruine su razbacane usred džungle, a pored citadele ćete moći da vidite brojne hramove i mnoge druge građevine. Najlakše je istraživati ih na biciklu, kako biste uspeli da obiđete veći deo njih. 

Drevna prestonica Polonnaruwa
Sri Lanka
Polonaruva
Citadela
Drevna prestonica Polonnaruwa

Veruje se i da je najvrednija relikvija Šri Lanke – Budin zub, u jednom momentu bila u hramu Polonnaruwe, koji zovu Quadrangle.

 • Safari

Nekako preovladava mišljenje da je safari rezervisan samo za Afriku, pa ipak, nacionalni parkovi Šri Lanke će vas u to razuveriti i uvući u svoj zeleni svet.

Najpoznatiji su Yala i Minneriya.

Minneriya se rasprostire severnim delom zemlje i dom je velikom broju divljih životinja, šakala, vodenih bizona, krokodila, majmuna, jelena, leoparda, medveda lenjivaca, zmija i tropskih ptica, ali su definitivno njegove najveće zvezde slonovi, i to čak 700 njih. 

Minneriya je poznata po migracijama ovih nežnih džinova i u avgustu postaje okupljalište najvećem broju azijskih slonova na svetu. 

Safari, Nacionalni Park Minneriya 
Sri Lanka
Minerija
Safari
Safari, Nacionalni Park Minneriya
Safari, Nacionalni Park Minneriya 
Sri Lanka
Minerija
Safari
Azijski slon
Azijski slonovi, Nacionalni Park Minneriya

Ukoliko volite životinje, ne postoji bolji način da se povežete sa njima i uživate u njihovom društvu, nego u divljini, u njihovom prirodnom staništu.

U nacionalni park možete da uđete samo u pratnji vodiča, u džipovima koji su za maksimalno 6 osoba.

Ne bi trebalo da nosite hranu, niti odeću upadljivih i jarkih boja.

Nemojte se prejedati pre polaska, jer je vožnja po divljim neasfaltiranim stazama. Ukoliko imate dvogled, ponesite ga, na nekim mestima nećete moći da priđete blizu životinja.

Zbog vaše bezbednosti, iz džipova smete da izlazite samo na predviđenim mestima za to, obično kod organizovanih vidikovaca.

Veću šansu da vidite životinje imaćete popodne i predveče, kada izlaze na pojilo i lov.

Drugi pomenuti nacionalni park Yala poznat je i kao stanište najvećeg broja leoparda u svetu. Njegovim divljinama caruje preko 500 jedinki ovih predatora koji na ostrvu nemaju svoje prirodne neprijatelje.

Safari, Nacionalni Park Yala 
Sri Lanka
Yala
Safari
Safari, Nacionalni Park Yala
Safari, Nacionalni Park Yala 
Sri Lanka
Yala
Safari
Safari, Nacionalni Park Yala

Nalazi se na jugu zemlje, i safari ćete najlakše bukirati u obližnjem gradu po imenu Tissa.

Dok je Minneriya bogata bujnom vegetacijom i zelenilom, Yala više podseća na afričku savanu, pa ćete imati potpuno drugačije iskustvo u njima.

 • Vidikovci Adams peak i Little Adams peak

Najpoznatiji vrh na Šri Lanci je svakako Adams peak ili Šri Pada, koji ima religijski značaj za budiste, hrišćane i hinduiste, jer se na njemu nalazi otisak stopala koji sve tri religije tumače različito.

Hrišćani veruju da je ovo otisak stopala praoca Adama, koji predstavlja njegov prvi korak na zemlji nakon prognanstva iz raja.

Budisti veruju u legendu da je otisak stopala ostavio Buda u momentu kada je 550. godine p.n.e. prvi put kročio na ovo ostrvo, nagazivši jednom nogom na Anuradhapurnu, a drugom na ovaj vrh.

Hinduisti to tumače svojim viđenjem i veruju da je otisak njihovog božanstva Šive.

Uspon je fizički vrlo zahtevan, traje čak 4 sata i ima preko 6000 stepenika. Uz to, kreće se oko 1 noću kako bi se izbegla vrelina sunca i kako bi se sa vrha posmatrao nestvaran izlazak sunca.

Uprkos tome, ako pitate lokalce, mnogi će reći da je mnogo lepši pogled sa „njegovog manje poznatog brata” – Little Adams peak.

Dovoljan razlog da se zaputite i tamo.

Nalazi se u blizini bekpekerskog gradića Ella, koji je krcat ljudima otvorenog uma iz celog sveta, i kao takav poznat po odličnoj atmosferi.

Little Adams peak
Sri Lanka
Vidikovci Sri Lanke
Little Adams peak

Staza koja vodi do ovog vrha nije zahtevna. U početku vas vodi kroz zasade čaja betoniranim stepeništem, dok je u drugom delu divlja. Uspon, u zavisnosti od kondicije, traje između 20 i 40 minuta i siguran sam da ćete uživati u pogledima na zelene krajolike.

Trenutno je u podnožju u izgradnji jedan od najlepših tropskih barova sa bazenima potpuno uklopljenim u okruženje.

Usput možete i da probate zip-line.

 • Vodopadi Bomburu, Ramboda i Ravana

Voda odnosi lošu energiju, umiruje um i daje posebnu snagu, a kako je Šri Lanka poznata i po tome da ima najveći broj vodopada na svetu, siguran sam da ćete itekako napuniti baterije.

Na celom ostrvu ih ima preko 100, a ovo su najlepši.

Bomburu je definitivno jedan od najmoćnijih vodopada koji sam video do sad. 

Bomburu
vodopadi Sri Lanke
najlepsi vodopadi Sri Lanke
Bomburu

Nalazi se u blizini mesta Ella i važi za najširi (ne i najviši), odnosno najbogatiji vodom na čitavom ostrvu.

Imajte u vidu da je u toku moje posete ovo kraj suvog dela sezone i da je na fotografiji njegovo najslabije izdanje, pa tako zamislite kako tek izgleda kada krenu monsunske kiše od maja do oktobra.

Do ovog najvećeg slapa imate malo više od 40 minuta hodanja kroz džunglu.

Možda to zvuči vrlo zahtevno i egzotično, a zapravo je umešanost čoveka velika, pa ćete usput videti dosta izbetoniranih stepenika i gvozdene cevi kojima snabdevaju vodom domaćinstva u planini.

Ramboda je jedan od najviših vodopada Šri Lanke, sa ukupnom dužinom slapova od 109m. Do njega se vrlo lako dolazi, jer se nalazi pored puta i poznatog tunela Ramboda pass i lako je pristupačan iz Nuwara Eliye.

Ramboda
vodopadi Sri Lanke
najlepsi vodopadi Sri Lanke
Doncafe
3ces21black
Ramboda

Ovde možete imati jedinstveno iskustvo i ručati u restoranu hotela Ramboda Falls, čija terasa direktno gleda ne na jedan, već na dva vodopada ove regije.

Iako nije izazov pronaći ovaj vodopad, svakako vredi posete i opuštanja u ovom ambijentu.

Ravana vodopad se takođe nalazi u blizini Elle i, kao i prethodni, vrlo je lako pristupačan.

Ime nosi po kralju Ravani, koji je, kako legenda kaže, iz osvete ukrao i u pećini iza vodopada sakrio princezu Situ. Razlog je bio taj što je njen muž odsekao nos kraljevoj sestri.

Ravana
vodopadi Sri Lanke
najlepsi vodopadi Sri Lanke
Ravana

Ta pećina je i sama po sebi atrakcija i u njoj su pronađeni dokazi ljudske naseobine starosti čak 25000 godina.

 • Vožnja vozom od Nuwara Elije do Elle i hajking do Nine arches mosta

Jedno od zanimljivijih iskustava je vožnja lokalnim vozom kroz zelene krajolike i divljinu Šri Lanke.

Pruga ide skroz od Kolomba do Badule i za ovo putovanje vam je potrebno oko 14 sati. Moja preporuka vam je da uhvatite ovaj voz u mestu Nanu Oya u blizini Nuwara Eliye i izadjete u Elli, jer je to i najfotogeničnija deonica koja će vam razdrmati čula i povesti u neko drugo vreme. Vožnja traje oko 2,5 sata.

Nakon toga, ne smete da propustite hajking do spektakularnog mosta Nine Arches koji se nalazi usred divljine i džungle. Most izgleda nestvarno, poput onih iz filmova o Hariju Poteru.

Nine Arches Bridge
Nine arches most
Sri Lanka
najlepsi mostovi sveta
Nine Arches Bridge
Nine Arches Bridge
Nine arches most
Sri Lanka
najlepsi mostovi sveta
Nine Arches Most

Staza počinje u Elli i dužine je oko 2 kilometra. Nije zahtevna i pogodna je za sve kategorije posetilaca.

Most je i dalje aktivan i dnevno njime prođe 3-4 voza, pa ako budete imali sreće kao ja, dok ispijate kokosovu vodu, videćete kako jedan od njih probija divljinu poput vatrene strele.

Nine arches most
Nine Arches Bridge
Sri Lanka
najlepsi mostovi sveta
voz na sri lanci
vozovi
Voz na Sri Lanci
 • Galle

Možda i najlepši grad na ovom ostrvu nalazi se na krajnjem jugozapadu – kolonijalni Galle. Priče o njemu datiraju još iz 10. veka p.n.e. i kralja Solomona, a šetnjom njegovim ulicama šetaćete kroz vekove i različite uticaje evropskih kolonizatora.

Galle
kolonijalne tvrdjave
kolonijalni gradovi
svetionik
svetionik Galle
Galle, Kolonijalna tvrdjava
Galle
kolonijalne tvrdjave
kolonijalni gradovi
svetionik
svetionik Galle
Galle svetionik

Ovo je ujedno i mesto prvog iskrcavanja Portugalaca davne 1505. godine. Portugalci su u narednim godinama izgradili prvobitnu tvrđavu od sirovina koje su imali na ostrvu – blata i palminog lišća. U početku je bila mala i nazvali su je Santa Kruz. Obrise tvrđave kakva je sad, počinje da dobija dolaskom Holandjana u 17. veku, koji su se udružili za tadašnjim sinhaleškim kraljem kako bi isterali Portugalce sa ostrva. U sklopu tvrđave su sagradili protestantsku crkvu, komandantovu kuću, oružarnicu, skladišta za različite namene, administrativne građevine, trgovinske kancelarije i brojne radnje koje su se bavile opravkama odbrambene strukture.
Krajnji izgled sa bastionima, zidinama i najprepoznatljivijim simbolom grada – svetionikom, daju joj Britanci koji osvajaju ostrvo u 18. veku.

 • Plaže Šri Lanke

Nekako mi tropske destinacije nisu potpune bez uživanja u rajskim plažama.

Mirissa-Coconut Tree Hill
Mirisa
Mirissa
Coconut Tree Hill
plaze sri lanke
najlepse plaze sri lanke
Mirissa-Coconut Tree Hill

Vodene struje koje okružuju ostrvo su izuzetno jake, a nedostatak velikih koralnih grebena omogućava da obale zapljuskuju visoki talasi. Upravo zbog toga, Šri Lanka nije idealna za kupanje i plivanje, pogotovo na severnom delu ostrva. 

Ovo je svakako ne čini manje lepom. Ipak, ukoliko je izležavanje na plaži sa belim peskom vaš cilj, bolje je da odaberete Maldive, Sejšele ili Mauricijus.

Prednost Šri Lanke je u tome što je ovo jedna od najboljih i najjeftinijih desinacija na svetu da naučite surfovanje, gde ćete čas sa instruktorom platiti svega 10$. Meni je taj jedan čas bio dovoljan da ukrotim svoje prve talase.

Mirissa-Coconut Tree Hill
Mirisa
Mirissa
Coconut Tree Hill
plaze sri lanke
najlepse plaze sri lanke
Mirissa

Evo i preporuke za nekoliko „rajskih” plaža koje morate da posetite, jer ih ovo ostrvo svakako ima dosta.

1.Mirissa-Coconut Tree Hill

2.Unawatuna

3.Hikaduva

4.Polhena

5.Tangalle

6.Trincomalee

Sve osim poslednje se nalaze na jugu ostrva, tako da, nakon intenzivnog istraživanja divlje prirode, ovaj deo ostrva ostavite za kraj kao šlag na torti.

 • Plantaže čaja

Verujem da malo ko danas nije čuo ili probao čuveni cejlonski čaj.

Sve je počelo otkrivanjem planinske regije sa idealnim klimatskim uslovima i dolaskom Britanaca na ostrvo, koji su sa sobom doneli kulturu uzgoja i uživanja u ovom napitku. Danas je Šri Lanka poznata kao najveći svetski izvoznik čaja, pa bi šteta bilo propustiti da vidite i učestvujete u čitavom procesu od branja, preko obrade, sve do degustacije.

Glen Loch najstarija plantaza caja na Sri Lanci
Sri Lanka
plantaze caja
glen loch
cejlon
cejlonski caj
Glen Loch, najstarija plantaza caja na Sri Lanci
Glen Loch najstarija plantaza caja na Sri Lanci
Sri Lanka
plantaze caja
glen loch
cejlon
cejlonski caj
Doncafe 3 sec 21 black
Doncafe
ljubitelji kafe
tradicionalna kafa
mirise na dobro
Doncafe, 3 sec 21 black

Neverovatan je podatak da svaka od žena koja radi na plantažama dnevno ubere čak 20 kilograma čaja.Možda i činjenica da je uložen ovakav trud, i to uz osmehe na njihovim licima, doprinosi da ovaj čaj bude zaista poseban.

Ukoliko ste ljubitelji kafe, kao i ja, siguran sam da će vam biti zanimljiv podatak da je, pre dolaska čaja na ostrvo, kafa bila dominantna vrsta, a Šri Lanka bila najveći proizvođač kafe na svetu. Danas plantaža kafe ovde gotovo i da nema, ali to ne znači da nećete popiti pravu domaću kafu, jer nam je Doncafé spremio 3 sec 2 1 black, koju uvek i svuda možemo poneti sa nama. Sve što je potrebno da uradite je da sadržaj kesice Doncafé 3 sec 2 1 black prelijete vrućom vodom i uživate u aromama omiljenog napitka, i to na najlepšim destinacijama sveta.

 • Bonus lokacija – Crvena džamija Ul Alfar u Kolombu

Kako biste osetili pravi duh Azije, prosto se morati izgubiti u ulicama nezvanične prestonice i centra moći Šri Lanke – Kolomba.

Možda Kolombo nije toliko užurban kao Bangkok, ali svakako ima svoj šmek. Grad se deli na 15 distrikata i prilično je razuđen. Najlakše i najpovoljnije vam je da se krećete gradom u tuk-tukovima, koji su svojevrsni hibrid rikše i motora, prepoznatljiv za azijske zemlje.

Ul Alfar
Kolombo
crvena dzamija
red mosque
colombo
Ul Alfar, Kolombo
Ul Alfar
Kolombo
crvena dzamija
red mosque
colombo
Ul Alfar, Kolombo

Preporučujem vam da upoznate stari deo grada, njegove pijace i trgovačke ulice, gde takođe možete da posetite i veoma zanimljiv hinduistički hram, ali i najzanimljiviju džamiju koju sam video do sada – Crvenu džamiju Ul Alfar.

Ona je potpuno različita od svih ostalih i arhitektonski je jedinstvena u svetu. Nalazi se u distriktu po imenu Petah, koji je jedan od najstarijih u gradu. Sagradili su je muslimani iz Indije početkom 20. veka, kako bi imali svoje mesto molitve, ali, pored svetinje, ona je imala i svrhu svetionika, jer se zbog svoje veličine videla sa velike udaljenosti sa okeana.

Vidimo se u nekoj od sledećih avantura.

Do tada, još mnogo ovakvih priča možete da pronađete na mom Instagram profilu ovde.

Ribarsko pristaniste Mirisa
Mirissa
pristaniste
luka
Ribarsko pristaniste Mirisa