Blog

Šta posetiti u Tunisu – Top 10 atrakcija

Jedan od najčudnijih momenata na putovanjima dogodio mi se ovde, u Sahari, i nekako oduvek osećam bliskost sa ovom mističnom pustinjom.

Stari berber, obučen u tradicionalnu odeću svog naroda, čekao me je ispred hotela, naslonjen na svoj stari i izgreban Toyota džip, iz kog je dopirala muzika kakvu do sada nisam čuo. Muzika berbera, pustinjskog nomadskog naroda. Pomalo ambijentalna uz primese arapskih elemenata. Nekako sam pomislio da se idealno slaže uz dim vatre u pustinjskoj noći.

Kada se okrenuo i pogledao me, ostao sam zaleđen. Bio je isti moj tata, koji je preminuo još davne 1995. 

Na strogom licu, ogrubelom od peska vremena, ledeno plave oči izgledale su kao da se smeju, ispod marame vezane poput turbana. Pružio je ruku i rekao svoje ime, Nađah. 

Mislio sam da mi se dah pretvara u iglice leda, jer me je preseklo u grudima.

Nadimak moga oca bio je Nađa!!!

Postoje li ovakve slučajnosti?

Da li svako od nas negde daleko ima dvojnika? 

Pročitao sam to u nekom magazinu davno, ali nisam verovao u takvu mogućnost. Sve do ovog momenta. 

Najčudnije stvari dešavaju se na mestima gde ih najmanje očekujemo, i u obliku koji ne možemo da pretpostavimo.

Putovanja su me naučila tome.

Pustinja mi je tog dana dala ono što mi je nebo oduzelo. 

Dan sa tatom, makar i ovako.

Volim pustinje, i tu povezanost univerzuma.

Kako bih vam približio ovu prelepu zemlju i prikazao da je ona mnogo više od samog odlaska na more, predstaviću vam u nastavku teksta njene najlepše atrakcije i mesta koja vam preporučujem da posetite.

Pustinjske tvrđave Tunisa

Chenini, Tataouin, Tunis,
Travel, putovanja
Chenini, Tunis
Chenini, Tataouin, Tunis,
Travel, putovanja
Tataouin, Tunis
Chenini, Tataouin, Tunis,
Travel, putovanja
Chenini, Tunis

U Tunisu postoji čak 64 aktivnih berberskih sela. Najveće, najstarije i jedno od najfascinantnijih je Chenini i nalazi se na jugu zemlje u regiji Tataouin. Staro je preko 1000 godina, a njegove kućice izgrađene su u trogloditnom stilu. Ukopavane su u planinu iz nekoliko praktičnih razloga, bezbednosti, kamuflaže i surovih klimatskih uslova pustinje.

Navike ovog nomadskog naroda kroz vreme su se menjale, berberi višu nisu nomadi u onom procentu kao u 11. veku, ali i dalje žive ovde i neguju svoj jezik koji se u potpunosti razlikuje od arapskog. Njih oko 600 trenutno naseljava Chenini.

Tradicionalna odeća berbera Sahare koju sam nosio stara je više od 500 godina, a prsten nasmejanog berbera sa slike je simbol slobode njegovog naroda koji označava nebo, prirodu i pesak.

Sa jedne strane planine na tri nivoa nalaze se kuće, a na brdu naspram njih stara tvrđava sa džamijom. Uspon do vrha traje oko pola sata, i zaboravićete na žeđ, sav umor i jako saharsko sunce kada sa vrha ugledate ove prizore.

Messed Rgoud Speaa (Jema kadiem)

Messed Rgoud Speaa, Jema kadiem,
Seven Sleepers Mosque,
Tataouin
Messed Rgoud Speaa, Seven Sleepers Mosque

Ili na našem jeziku – Džamija sedam spavača, nalazi se u planinama regije Tataouin. Jedinstvena je po tome što je pri izgradnji njen toranj namerno urađen krivo, poput tornja u Pizi, kako bi vernike usmeravao na Meku, najsvetiji grad islama.

Džamija je izgrađena u 12. veku i, iako ima nekoliko verzija o poreklu priče po kojoj je dobila ime, najstarija je ona hodočasnika Jakoba iz Sirije. Sedmoro dece, bežeći od rimskih legija, sakrilo se u pećinu gde su zaspali snom od 300 godina i probudili se u nekom boljem vremenu. Kada se priča proširila, pećina je postala mesto hodočašća i nad njom je izgrađena džamija. Ova priča se pominje u Kuranu i nekoliko zemalja tvrdi da je na njihovoj teritoriji originalna pećina.

Ostrvo Ras El Rmal

Ostrvo Ras El Rmal, Djerba, Tunis
Ostrvo Ras El Rmal, Djerba, Tunis
Ras El Rmal, Djerba, Tunis, ostrvo,
Island
Ras El Rmal, Djerba, Tunis

Nalazi se u blizini Đerbe, i poznato je kao stanište ružičastih flamingosa u određenom delu godine. 

Nažalost, ovog puta ih nije bilo.

Na ostrvo se stiže nakon 30 minuta krstarenja gusarskim brodićima iz Đerbe. Nenaseljeno je i poseduje nekoliko tropskih barova i restorana u sezoni, gde će vam lokalci spremati svežu ribu i plodove Mediterana.

Ako ste ljubitelj tirkiznog mora i sitnog peska, odvojite jedan dan za posetu ovog ostrva kada ste u Tunisu.

Ostrvo Đerba

Ovo ostrvo se nalazi na jugoistoku zemlje i, ako ste tu smešteni, odlična je baza za posetu Tataouinu i Matmati.

Evo i nekoliko lokaliteta koje bi ovde trebalo da posetite.

Đerba hood – mali kvart u selu Erriadh, gde su se ulični umetnici iz celog sveta okupili i uradili oko 250 murala i grafita. Umetnike je ovde pre svega privukla tradicionalna arhitektura i sam izgled mesta. Projekat je ujedinio umetnike i lokalce koji su učestvovali u nabavci materijala.

Djerba Hood, Tunis
Djerba Hood, Tunis
Djerba Hood, Tunis
Djerba Hood, Tunis

Osnovna škola u gradiću Hara kabira – specifična po ideji ujedinjenja dece različitih religija kroz obrazovanje. Deca su sama ukrašavala enterijere učionica, a podršku su pružili i lokalni umetnici, pa čitava škola izgleda kao sa seta nekog filma.

Hara Kabira, Tunis
Hara Kabira, Tunis
Hara Kabira, Tunis

Houmt Souk – glavni grad ostrva Đerba. Njegov ulični market i trgovačke i zanatlijske radnje će vam izmamiti po koji tunižanski dinar iz džepova ako volite interesantne ručno rađene suvenire.

Ukoliko ste pravi ljubitelji kafe kao ja, probajte jedinstvenu kafu koju lokalci kuvaju sa ružinom vodicom, a kako biste čuli njihove priče, ponesite im da probaju našu tradicionalnu Doncafe 3 sec 2 1 black kafu, jer su momenti radosti najlepši kad se dele. Kafa se priprema brzo i lako – samo prelijete sadržaj kesice vrelom vodom i uživate u balansiranoj aromi arabike i robuste.

Doncafe 3 sec 2 1 black,
kafa
Doncafe 3 sec 2 1 black
Doncafe 3 sec 2 1 black,
kafa
Doncafe 3 sec 2 1 black

Festival u La Ghribi

Ovaj festival reflektuje želju Tunisa da podrži religijske različitosti, toleranciju i inkluziju. Održava se na ostrvu Đerba svake godine 33. dana posle Uskrsa, kada se jevrejski hodočasnici okupljaju i proslavljaju javljanje duha Lag Ba’Omera. 

Inače, istoimena sinagoga u kojoj se festival održava, jedna je od najvećih i najstarijih u Africi i datira još iz 5. veka pre nove ere.

Ove godine je festivalu prisustvovalo oko 3000 ljudi i preko 100 novinara iz celog sveta, a svečano je otvoren od strane premijerke i ministra turizma Tunisa. 

La Ghriba, Tunis, Sinagoga
La Ghriba, Tunis
La Ghriba, Tunis, Sinagoga
Sinagoga La Ghriba, Tunis

Srpsko vojničko groblje u Menzel Burgibi u Bizerti

Ovo mesto nije od kamena i drveta.

Sastavljeno je od delića duša heroja, koje su bile rascepljene na dva dela. Polovine su ostale tamo daleko kod voljenih, a ostaci su formirali uragan koji je doneo slobodu tebi i meni.

Srpsko vojničko groblje u Menzel Burgibi u Bizerti, održava već 3 generacije divna porodica 87-ogodišnje bake Vardije.

Ne mogu rečima da vam opišem moju emocionalnu reakciju dok stojim na mestu, gde su naši preci 1915, 1916. i 1917. godine ostavili svoje kosti na tlu severne Afrike, braneći jedino što imaju – slobodu. 

Srpsko vojničko groblje, Menzel Burgiba,
Bizerta
Srpsko vojničko groblje, Menzel Burgiba, Bizerta

Ovo groblje je najveće od čak 24 na prostorima Alžira, Maroka i Tunisa. 

Postoje podaci da je ovde sahranjeno preko 1200 heroja, a u istorijskim knjigama upisano je 705 imena naših ljudi. 

Bizerta je najsevernija tačka severne Afrike i kao takva bila je važna strateška tačka i pomorska baza gde su brodovima prebacivani vojnici sa frontova na rehabilitaciju i oporavak, ali isto tako i gde su dolazili regruti na obuke. 

Najveći deo naše vojske ovde je došao 1915/1916. povlačeći se preko Albanije. 

Mećava duša, oporavljena i nesalomiva, bila je najznačajniji deo slagalice pobede na Solunskom frontu.

Ne smemo da ih zaboravimo, jer čovek koji zaboravi prošlost neće imati ni budućnost.

Kule Ribata u 2. najvećem gradu Tunisa

Sus, Tunis, Ribat, Kula, Tower
Sus, Tunis, Ribat
Sus, Tunis, Ribat, Kula, Tower
Sus, Tunis

Ovaj Ribat (fortifikacija) sagrađen je 821. godine i kontrolisao je ulaz u zaliv Susa i luku, a uz Ribat u Monastiru odigrao je bitnu stratešku ulogu u osvajanju Sicilije.

Okružuje ga jedna od najautentičnijih medina severne Afrike, koja je ujedno i jedan od najlepših primera arapske arhitekture. Kao takva nalazi se na listi Uneskove svetske baštine.

Ukoliko ste ljubitelj mistike, zanimljive će vam biti i priče o čitavoj mreži katakombi, podzemnih prolaza i grobnica, smeštenih ispod starog grada.

Jedan od najlepših pogleda na Sus imaćete baš sa vrha ovog Ribata, gde će vam se smenjivati plavetnilo Mediterana sa jedne i blještava belina i peščane nijanse građevina sa druge strane. 

El Jem – 3. najveći rimski koloseum na svetu

Najveći rimski koloseum na svetu, posle onih u Rimu i Veroni, a isto tako je i najočuvaniji.

El Jem, Koloseum, Tunis
El Jem, Koloseum, Tunis
El Jem, Koloseum, Tunis
El Jem, Koloseum, Tunis

Izgrađen je u 3. veku gde je više hiljada robova učestvovalo u osmogodišnjoj gradnji. 

U to vreme, koloseum je mogao da primi čak 35000 gledalaca, a njegov ovalni oblik doprinosio je većoj akustičnosti. I sada zamislite kako se osećao jedan gladijator u naletu adrenalina i neobuzdanoj energiji sa tribina dok je sa mačem i kopljem u rukama stajao ispred lavova.

Nijedan od njih nije postajao gladijator po sopstvenoj volji, već su bili osuđenici i to je bio način da otplate svoj dug. Ukoliko bi neko preživeo i postao šampion, postao bi i slobodan čovek. Najpoznatiji gladijator koji se borio u ovoj areni je Maximus.

Pogledajte u hajlajtima na mom Instagram profilu kako su izgledale podzemne prostorije u kojima su gladijatori i zveri čekali svoju borbu na život i smrt, i sam koloseum iz svih uglova.

Chebika oaza

Chebika oaza, Tunis
Chebika oaza, Tunis
Chebika oaza, Tunis
Tunis u blizini granice sa Alzirom

Nemojte propustiti da odete do Chebika oaze, koja izgleda baš kao iz filmskog seta – zeleno parče raja sa izvorom okruženo palmama i peščanim dinama. Nalazi se u pustinji Sahara, blizu granice sa Alžirom. Smeštaj možete da pronadjete u Tozeur-u, a ovde da dođete džipovima ili još bolje na stari dobri način – kamilama u pustinjskom karavanu. 

Matmata

Ova čitava regija izgleda kao da je sa druge planete, pa zato i ne čudi što je dobar deo scena iz čuvenog serijala Ratovi Zvezda sniman baš ovde.

Matmata, Tunis
Matmata, Tunis
Matmata, Tunis
Matmata, Tunis

Pred očima će vam se smenjivati pustinjski krajolici i planine, a imaćete i priliku da spavate u tradicionalnim pustinjskim kućama koje su poput pećina i jama ukopane u zemlju.

Bonus atrakcija: Sidi Bu Said

Ako volite lepe letnje fotografije i piktoreskna mediteranska sela, ovo mesto mora da bude na vašoj listi.

Zamislite male ulice koje presecaju brdo iznad mora, bele kućice sa jarkim plavim prozorima i miris borova i maslina u vazduhu – to je Sidi Bu Said. Dom mnogim kreativnim ljudima, piscima, novinarima i slikarima koji svakako doprinose duhu ovog mesta.

Izgled sela inspirisan je palatom barona Rodolfa d’Erlangera, čuvenog francuskog slikara i muzikologa, koji je puno uradio za promociju arapske muzike, pa ćete u malim kafeima ovde uživati u zvucima orijenta.

Sidi bu Said, Tunis
Sidi bu Said, Tunis

Nadam se da ćete uskoro i vi upoznati lepote ove pustinjske zemlje i slati mi neke vaše nove predloge i saznanja iz Tunisa, a do tada nove priče sa putovanja možete da pronađete na mom Instagram profilu ovde.