Blog

Švajcarska u zmajevom gnezdu

Skoro 60% Švajcarske prekrivaju Alpi. Ovde se nalazi i najveći broj vrhova koji su preko 4000 metara nadmorske visine.

Ovoga puta vas vodim u regiju gde je nekada davno, po srednjovekovnoj legendi, živeo crveni zmaj – Pilatus.

Postoji nekoliko legendi zašto ova planina nosi baš taj naziv, i jedna od njih je da njom još uvek luta duša rimskog guvernera, Pontija Pilata.

Prema ovoj legendi, Pilat je prognan na planinu nakon što je osudio Isusa Hrista na smrt. Kažu da je tu umro i prokleo je, rekavši da se na nju niko nikada neće popeti. Uprkos prokletstvu, na planinu su se kroz vekove penjali mnogi i ona je postala popularna turistička atrakcija. Danas postoji nekoliko pešačkih staza i žičara koje vode posetioce do samog vrha.

Legenda o zmaju je ipak privlačnija za turizam, pa ćete ovde videti dosta motiva crvenog zmaja, čak i na grbu regije.

Prema njoj, zmaj je terorisao lokalna sela, zahtevajući redovno žrtvovanje mladih devojaka. Žitelji su očajnički želeli da zaustave zmaja, ali niko nije mogao da se meri sa njegovom snagom i žestinom. Jednog dana, mladić po imenu Jack hrabro je odlučio da se uhvati u koštac sa zmajem. Popeo se na planinu i izazvao ga na borbu. Zmaj je prihvatio izazov, pa je usledila žestoka bitka. Jack je uspeo da nadmudri zmaja i ubije ga, oslobađajući seljane njegove tiranije.

Najviši vrh planine Pilatus – Tomlishorn je visok 2128 m, a planina se nadvija nad obližnjim gradom Lucernom i istoimenim jezerom. O samim atrakcijama ću malo kasnije.

Moja preporuka je da vam Lucern bude polazna tačka u istraživanju ove regije, jer ovaj grad ima svoj neki poseban srednjovekovni šarm i nekoliko zanimljivih turističkih atrakcija.

Spomenik Umirućeg Lava

Skulptura prikazuje ranjenog lava koji leži na boku, sa kopljem koje ga probija, a šapa mu je naslonjena na grb porodice Bourbon. Lav je prikazan na samrti, sa izrazom bola i tuge na licu. Spomenik je nastao u čast švajcarskim gardistima koji su masakrirani 1792. u toku Francuske revolucije dok su branili palatu Tuileries u Parizu. Švajcarska garda bila je poznata po svojoj odanosti i hrabrosti, a spomenik je dizajniran u čast njihove žrtve.

Spomenik lavu postao je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Lucernu i posećuju ga stotine hiljada turista svake godine. Snažan je simbol hrabrosti, požrtvovanosti i borbe za slobodu. Spomenik je posebno lep u proleće kada priroda okolo ozeleni i reflektuje boje na malo jezerce ispred.

Bašta Glečera

Glacier Garden je prirodni muzej i geološki park koji se nalazi na mestu gde je nekada tokom ledenog doba stajao glečer. Otvoren je 1873. i sadrži brojne eksponate i atrakcije, uključujući glacijalne rupe, koje su stvorene vrtložnim vodama i stenama tokom otapanja glečera. Tu je i replika glacijalne pećine kao i Mirror Maze, odnosno lavirint sastavljen od ogledala. Jedan od hajlajta Glacier Gardena je „Đavolji most„, prirodna stena koja se proteže preko duboke pukotine. Prema legendi, sam đavo je sagradio most u zamenu za dušu prvog živog bića koje ga je prešlo. Međutim, pametni jarac je prvi prešao most, a đavo je ostao bez duše.

Hotel – Zatvor

Kao što samo ime govori, radi se o preuređenom zatvoru koji je pretvoren u hotel. Zatvor je prvobitno izgrađen početkom 19. veka i korišćen je do 1998. Zgrada je renovirana 2009 i pretvorena u hotel, zadržavši brojne originalne detalje poput prozora s rešetkama i gvozdenih vrata. Jailhotel nudi jednokrevetne i dvokrevetne ćelije, kao i veće sobe i apartmane koji su se nekada koristili kao kancelarije za osoblje i stražarske prostorije.

Hotel nudi i obilaske bivšeg zatvora sa vodičem, gde gosti mogu da saznaju više o njegovoj istoriji.

Hirschenplatz

Hirschenplatz je fotogenični trg koji se nalazi u starom delu grada. Okružen je istorijskim zgradama od kojih mnoge datiraju iz 16. i 17. veka. U središtu se nalazi se fontana sa statuom žene koja drži krčag vode. Kip je replika originala koji je izradio švajcarski vajar Paul Boesch 1936. godine.

Hirschenplatz je popularna destinacija i za turiste i za lokalno stanovništvo, zahvaljujući svojoj šarmantnoj atmosferi, prelepoj arhitekturi i brojnim restoranima, kafićima i prodavnicama. Posetioci mogu da uživaju ​​u laganoj šetnji trgom, dobijajući uvid u bogatu istoriju i kulturu grada pogotovo ako Lucern posećujete u toku februara ili marta, kada se ovde održavaju karnevali uz tradicionalne nošnje i muziku.

Weinmarkt

Weinmarkt je još jedan prelepi istorijski trg koji se nalazi u starom gradu. Dobio je ime po vinskoj pijaci koja se na njemu održavala u srednjem veku.

Ovaj trg je u srednjem veku bio mesto održavanja takozvanih „passion plays“, odnosno predstava koje su prikazivale život i smrt Isusa Hrista. Tradicija je počela tako što su se seljani zavetovali da će igrati ove predstave na svakih 10 godina ako ih Bog poštedi kuge.

Kapellbrücke ili Kapelanski most

Ovaj istorijski natkriveni drveni most je jedna od najpoznatijih znamenitosti grada, a ujedno označava i granicu izmedju reke Reuss i Lucernskog jezera . Kapelanski most izgrađen je 1333. godine i najstariji je drveni natkriveni most u Evropi. Most se proteže preko reke Reuss i njegova tavanica ukrašena je nizom od čak 122 slike koje prikazuju scene iz švajcarske istorije i legende. Većina tih slika je bila uništena u velikom požaru 1993. godine, ali su rekonstruisane uz višemilionska ulaganja grada naredne godine.

Na sredini mosta nalazi se Wasserturm ili Vodotoranj, koji je izgrađen početkom 14. veka kao deo gradskog utvrđenja. Kula je kasnije korišćena kao zatvor i prostor za mučenje pre nego što je pretvorena u turističku atrakciju u 19. veku.

Atmosferu mosta dodatno dočaravaju ulični muzičari i umetnici koje ćete ovde često videti.

Crkva Svetog Petra

Crkva Svetog Petra je rimokatolička crkva koja se nalazi na samo nekoliko minuta hoda od čuvenog Kapelanskog mosta.

Sagrađena je između 1662. i 1677. godine u baroknom stilu, upečatljive fasade sa kitnjastim skulpturama i ukrasima. Unutrašnjost crkve je takođe uređena u baroknom stilu, sa freskama na plafonu i zidovima, kao i brojnim skulpturama i drugim umetničkim delima. Njene velike orgulje, izrađene u 18. Veku, smatraju se jednim od najlepših orgulja u Švajcarskoj. Crkva sadrži i niz vrednih verskih relikvija, uključujući grob Svetog Nikole, značajnog švajcarskog sveca.

Crkva Svetog Petra je značajno versko mesto lokalnog stanovništva koje ovde dolazi na redovna katolička bogosluženja. Otvorena je za posetioce tokom cele godine.

Hofkirche tj. Crkva Svetog Leodegara

Dvorska crkva sveca zaštitnika grada Lucerna je izgrađena u 17. veku i nalazi se u srcu starog grada. Prvobitno je izgrađena kao crkva za jezuitski red, koji je bio aktivan u ovom gradu tokom 17. veka.

Jedna od najznačajnijih karakteristika crkve je njena impresivna fasada sa dve velike kule i prostrani ulaz ukrašen brojnim skulpturama i reljefima. Unutrašnjost crkve je podjednako zanimljiva, sa velikim oltarom od kovanog gvožđa i orguljama od skoro 5000 cevi.

Pored verskog značaja, crkva ima i bogat kulturno-istorijski značaj. Korišćena je kao crkva za krunisanje habzburških careva tokom 17. i 18. veka i sadrži niz vrednih artefakata i relikvija, poput grobnice čuvenog švajcarskog generala Gijoma Anri Difura.

Kada se zasitite gradskih atrakcija, na samo 15km od Lucerna pronaći ćete planine Rigi i Pilatus.

Pilatus je zadivljujuća planina koja nudi panoramski pogled na čitavu regiju centralne Švajcarske i odlično je mesto za pešačenje, skijanje, biciklizam i druge aktivnosti na otvorenom.

Da biste posetili planinu Pilatus, ne morate biti u vrhunskoj fizičkoj kondiciji već možete ići Pilatus železnicom, koja je najstrmija pruga za vozove sa zupčanikom na svetu, i siguran sam da ćete to iskustvo pamtiti do kraja života.

Ja sam do malog živopisnog mesta Alpnstadt koji je polazna tačka ove strme železnice, došao mini krstarenjem po Lucernskom jezeru, i za tih sat vremena uživao u najlepšim smaragdnim bojama ovog kristalno čistog alpskog jezera. Kuće koje sam viđao uz obalu su neke od najskupljih u čitavoj Švajcarskoj i svaka košta više miliona dolara.

Ako planirate put, imajte na umu da ovde železnica i brod rade samo u toku letnjih meseci (od druge polovine maja do kraja avgusta), dok žičara funkcioniše cele godine. Najbolje je da pre puta proverite na ovom sajtu.

Kako sam ja posetio Pilatus nedavno ali i letos, prikazaću vam kroz fotografije kako izgleda u različitim godišnjim dobima.

Samo putovanje vozom traje oko 40 minuta i vodi vas kroz zadivljujuće alpske predele, pružajući neverovatne poglede.

Kada stignete na vrh planine Pilatus, možete uživati u nizu aktivnosti, uključujući planinarenje, paraglajding, zip-line i skijanje. Tu je i nekoliko restorana i kafića u kojima možete uživati u obroku ili piću dok vas okružuju zadivljujući pogledi.

Prosto ne mogu da zamislim bolje mesto za ispijanje svoje omiljene domaće kafe Doncafé 3 sec 2 1 Black.

Jedna od najpopularnijih aktivnosti na planini Pilatus je “Dragon ride”, uzbudljiva vožnja žičarom koja vas vodi od Pilatus Kulma do Frakmuntegg-a. Ova vožnja je nezaobilazna aktivnost za ovisnike o adrenalinu, kao i šetnja kroz “zmajevu pećinu” koja vas vodi kroz prirodni tunel duboko u planinu i čiji tajnoviti otvori pružaju pogled na izolovanu crkvu koja se nalazi na jednom od planinskih vrhova preko puta.

Sve u svemu, poseta planini Pilatus je fantastično iskustvo koje nudi poglede na krajolike koji oduzimaju dah i adekvatna je za posetioce svih uzrasta. Bilo da ste ljubitelj prirode ili tražite avanturu, planinu Pilatus svakako vredi posetiti kada ste u Švajcarskoj.

Švajcarska je pored Alpa poznata i po vrhunskoj čokoladi, pa nakon adrenalina i planine skoknite do muzeja i fabrike čokolade.

Lindt Home of Chocolate je muzej i fabrika čokolade koja se nalazi u Kilchbergu, predgrađu Ciriha na nekih 65 km udaljenosti od Pilatusa.

Posvećena je istoriji i proizvodnji švajcarske čokolade, a posebno Lindt brenda. Muzej nudi interaktivne eksponate i izložbe koji vode posetioce na putovanje kroz istoriju čokolade, od drevnih Asteka do savremenih metoda proizvodnje. Posetioci mogu da se upoznaju sa procesom pravljenja čokolade, od berbe kakao zrna do pravljenja ukusnih čokoladnih pločica.

Lindt Home of Chocolate je i kuća najveće čokoladne fontane na svetu, koja je visoka preko devet metara i u potpunosti je napravljena od čokolade. Posetioci mogu da posmatraju kako fontana izliva mlaz tečne čokolade. I to nije sve, ulaznica vam uključuje i neograničen “chocolate tasting” odnosno degustiranje svih ovih poslastica.

Pored muzejskih eksponata, Lindt Home of Chocolate takođe ima i prodavnicu čokolade i kafić gde posetioci mogu kupiti široku paletu Lindt proizvoda i uživati u ukusnom obroku ili užini sa temom čokolade.

Lindt Home of Chocolate je destinacija koja nudi zabavno i edukativno iskustvo koje će sigurno zadovoljiti svakog ljubitelja slatkiša i nemojte ovo da propustite ako ste jedan od njih.

Verujem da ćete nakon čitanja ovog teksta pripremiti sebi Doncafé 3 sec 2 1 Black kafu, otvoriti čokoladu i odlutati mislima u ove alpske predele.

Do neke sledeće avanture možete da mi pišete na instagramu ovde.