Blog

TOP 10 NACIONALNIH PARKOVA NEMAČKE

Da li ste nekad razmišljali o Nemačkoj kao destinaciji divlje i netaknute prirode? Nisam ni ja, sve do poziva Turističke organizacije Nemačke da se bolje upoznam sa ovom prelepom zemljom, duge tradicije, koja pažljivo i odgovorno upravlja besprekornim prirodnim lepotama.

Podatak da je čak trećina Nemačke pod šumama kao deo nacionalnog parka ili parkova prirode, i kao takva zaštićena svim regulativama, zvuči neverovatno.

Odlična stvar je i to da su njeni nacionalni parkovi razbacani na sve strane zemlje, pa vam je priroda uvek na dohvat ruke, a obavezno svoj odmor u prirodi treba začiniti i posetom urbanim gradovima Nemačke i uživati kako u živopisnoj atmosferi, kulturi, istorijskim lokalitetima, tako i u kulinarskim delicijama različitih regija. Da ne zaboravimo, i vrhunskom pivu.

Odlične saobraćajne i infrastrukturne veze, će vam omogućiti da upoznate velike raznolikosti u kratkim vremenskim intervalima, pa je Nemačka kao destinacija idealna i za vikend ture. Ovo nam dodatno olakšava dobra povezanost avio linijama kompanija Wizz Air , Air Serbia i Lufthansa izmedju Beograda i Niša sa Minhenom, Dortmundom, Frankfurtom, Baden Badenom, Hamburgom, Hanoverom, Berlinom, Dizeldorfom i Štutgartom.

Još jedna olakšavajuća okolnost je da su nacionalni parkovi i njihove staze prilagodjene svim kategorijama posetilaca od porodica se decom do ekstremnih avanturista, a šumarski muzeji, centri za posetioce i rejndžeri će vas uvesti u ovaj tajnoviti svet.

Ovo je lista sa predlozima 10 najlepših nacionalnih parkova Nemačke koje bi trebalo da upoznate:

Berchtesgaden National Park

Lokalna legenda kaže da su andjeli dobili zadatak da ravnomerno rasporede čuda prirode svuda po svetu, ali su većinu slučajno ispustili baš ovde.

Ako ste od onih koje inspirišu spektakularni pogledi ovaj nacionalni park je baš za vas.

Ušuškan izmedju 6 planinskih vrhova Alpa, uključujući i drugi najviši vrh Nemačke-Watzmann(2713mnv), koji se reflektuju u kristalnim smaragdnim jezerima kao što su Konigssee i Obersee , Berchtesgaden će vas uvući u bajku poput vrtloga, i učiniti da se zapitate da li je ovo što vidite stvarnost?

Za ljubitelje hajkinga je uredjeno čak 260km planinarskih staza, a početna baza može vam biti istoimeno selo Berchstesgaden, gde ćete osetiti duh veselih lokalaca dok sa njima isprobavate lokalne specijalitete, i uz kriglu piva slušate urbane legende.

Kada se umorite od traženja vodopada, možete da rentate kajak ili se opustite na mini krstarenju glacijalnim jezerima.

Jedan od lokaliteta koji ne bi trebali da propustite ovde je i zlokobni Eagles nest. Kompleks smešten na samom planinskom vrhu Kehlstein, prvenstveno je izgradjen kao rodjendanski poklon Hitleru i služio je kao ritrit za tadašnju državnu elitu.

The Schleswig-Holstein Wadden Sea National Park

Ukoliko ste ljubitelji mističnih lokacija, ovaj nacionalni park je kao sa druge planete.

Photo: DZT (Francesco Carovillano)

Siguran sam da nećete ostati ravnodušni na prizore belih peščanih dina i svetionika koji stoje usamljeni na malim ostrvima naspram beskrajnog horizonta i čuvaju njihove tajne.

Ovde ćete imati priliku i da hodate po dnu mora, kada se ono povuče i otvori prostranstvo mulja koje povezuje manja ostrva. Brodićima možete otploviti i do manjih ostrva oko kojih žive kolonije foka, i upoznati se sa ovim simpatičnim brkama, ili sa dramatičnih litica posmatrati retke vrste ptica.

Source: GNTB

Ostrva ove regije imaju i jako zanimljive biciklističke staze, kao i staze za pešačenje koje uslovljene plimom i osekom svaki put izgledaju drugačije i donose vam potpuno novo iskustvo.

The Bavarian Forest National Park

Situacija sa pandemijom, prevelika okupiranost tehnologijom i užurban način života učinili su da povratak u tišinu prirode nikad nije bio potrebniji nego sad.

Bavarian Forest National Park najstariji a ujedno i najveći nacionalni park Nemačke i zajedno sa delom Šumava nacionalnog parka u Češkoj sa kojim se graniči, formira najveće šumsko područje u Evropi.

Bilo da se opredelite za hajking ili vožnju biciklom izostanak turističkih gužvi i duboka povezanost sa prirodom su vam ovde zagarantovane. Umešanost čoveka je minimalna, sve teče svojim prirodnim tokom i pred očima će vam se smenjivati pogledi na tajnovite močvare, planinske reke, glacijalna jezera i vrhove Alpa.

Source: GNTB

Još jedna od specifičnih atrakcija koju je vredno posetiti je Treetop Walk

Ova velika futuristička platforma povezana lavirintima i visećim mostovima, prikazaće vam divljinu iz jedne potpuno drugačije perspektive.

Black Forest National Park

Da li ste znali da su čuvena braća Grim inspiraciju za neke od svojih najpoznatijih bajki dobili baš ovde.

To i ne treba da čudi, jer će vas pogledi sa brda na uspavane šume tamnih nijansi i tonova potpuno omamiti. Ukoliko volite hajking, zanimljivo je da je on kao rekreacija i izmišljen baš ovde, jer je davne 1900.godine mapirana prva staza po imenu Westweg.

Izgovorite Schwarzwald naglas. Čak i sam naziv navodi na avanturu i neukroćenu prirodu, a priznajte da ste pomislili i na slasnu istoimenu tortu koju su osmislili lokalni kuvari ove regije koja je smeštena na jugozapadu zemlje uz granice sa Francuskom i Švajcarskom.

Source: GNTB

Nakon digitalne detoksikacije šetnjom drevnim šumama skoknite do obližnjih Baden-Badena i Haidelberga na kraljevske spa tretmane.

Ako već niste do sad probali let paraglajderom ili rafting planinskim rekama, u Black Forest nacionalnom parku ćete imati idealnu priliku da osetite potpunu slobodu u ovim aktivnostima.

Source: GNTB

I ne zaboravite ovo je najsunčanija regija Nemačke tako da je idealna za posetu tokom cele godine.

Saxon Switzerland National Park

Ovo je jedini stenoviti nacionalni park u Nemačkoj, i upravo zbog toga njegovi pejzaži se potpuno ralikuju od svega već nabrojanog.

Skoro vanzemaljske kamene formacije, izdižu se iz dolina bujne vegetacije koje kanjonima preseca reka Elba. Takvi dramatični kontrasti su prava retkost, i zato odvojite bar nekoliko dana da prepešačite čuvenu stazu Painter’s Way celom njenom dužinom od 112km.

Spektakularni pogledi kojima ćete biti počašćeni učiniće da ovo bude putovanje koje ćete pamtiti dugo.

One sklonije avanturizmu čeka čak 15000 ruta za Free Climbing, tj.slobodno penjanje, a ljubitelji dobre fotografije učiniće svoje prijatelje “ljubomornim“ nadrealnim kadrovima Bastei mosta koji će vas transferovati u svet “Igre Prestola“.

The Jasmund National Park

Ovaj skriveni dragulj Baltika, nalazi se na ostrvu Rugen na krajnjem severoistoku zemlje.

Kreidefelsen, Nationalpark Jasmund, Rügen, Ostsee, Mecklenburg-Vorpommern, Deutschland

Kako njegove bele krečnjačke litice vertikalno uranjaju u azurno more, po izgledu više podseća na neke daleke tropske destinacije, nego na sever Evrope. To i jeste Nemačka, iznenadjujuća u svakom pogledu.

Najbolji način da osetite energiju ovog mesta je da se zaputite u šetnju uredjenom stazom dužine 10km od Sassnitz-a obalom kroz drevnu šumu Stubnitz, i dalje preko litica do poznatih vidikovaca. Sve vreme će vas pratiti miris soli u vazduhu.

Source: GNTB

Nadrealni porizori drveća ovih šuma koje usled uticaja morskog vazduha i vetrova deluju kao da se tope i uvijaju, ponovo vas uvode u neki novi svet, poput onog iz umetničkih slika Caspar David Friedrich-a.

Source: GNTB

The Western Pomerania Lagoon Area National Park

Dobro došli na mesto u kojem se sudaraju urlik divljine i tišina mora. Mesto koje je u jesen dom na preko 30000 ždralova. Mesto čija obala nikada ne izgleda isto, jer se njene bele peščane dine, lagune i zalivi pomeraju i premeštaju pod uticajem vetrova i mora. Ovo je nacionalni park koji možda i najviše dočarava filozofiju “pustimo prirodu da bude priroda“.

Jedna od aktivnosti koju bih vam preporučio ovde je jahanje konja na plaži, pored naravno hajkinga duž obale laguna i vožnje bicikla lepo uredjenim, ali opet divljim stazama.

Što se tiče smeštaja, kako vam zvuči iznajmljeni stari Volkswagenov hipi kombi uparkiran u kamp naselje u samoj šumi, i prva jutarnja kafa uz pesmu retkih ptica?

Deutschland, Mecklenburg-Vorpommern, Ostseeküste, Ostsee

Harz national park

Ukoliko ste od onih koji traže mir i spokoj, onda je Nacionalni Park Harz pravo mesto za vas. Cela ova regija je skoro u potpunosti nenaseljena što joj daje neki primalni karakter. Najveću šansu da ugledate risa u divljini imaćete baš ovde.

Svakako ne bi trebali da propustite nalet adrenalina dok prelazite preko jednog od najvećih visećih pešačkih mostova na svetu dužine od skoro 500 metara i visine od čak 100 metara. Možete li da zamislite kakvi pogledi pucaju odatle?

Česti prizori magle koja se zadržava u ovim kotlinama dodaju na mističnosti, i uklapaju se u mitove o vešticama koje ćete ovde čuti.

Ako se ovde nadjete u toku zime, romantična vožnja vozom ovim raznovrsnim krajolikom će ostaviti na vas jaku impresiju.

Za sve ljubitelje prirode zanimljiva lokacija biće i Brocken garden. Botanička bašta na jednom od vrhova ove regije upoznaće vas sa preko 1800 vrsta biljaka sa visokih planina iz čitavog sveta.

Muritz National Park

Nijanse plave i zelene boje prelamaće se pred vašim očima u “zemlji hiljadu jezera“ kako mnogi nazivaju Nacionalni Park Muritz.

Mesto je pravi raj za fotografe, pa dok pokušavate da kamerom uhvatite svoj savršen trenutak, miris borova i zvuci retkih i ugroženih vrsta ptica pomešanih šumom potoka učiniće da se osetite posebno i privilegovano što ste tu.

Nacionalni park će vam pružiti i tu mogućnost da se vratite u prošlost jezerima plovite parobrodom.

Sam park obuhvata veliku površinu i preko 130 jezera, močvara i specifičnih šuma na obalama, pa ako ovaj park posećujete u toku leta moći ćete i da se rashladite kupanjem nakon dugih šetnji.

Hainich National Park

Hainich National Park je dom jednoj od najstarijih prašuma na svetu i upravo zbog toga zaštićena od strane Unesca. Pored toga je i dugo bila deo vojne zone sa ograničenim pristupom, pa je i to doprinelo da ostane netaknuta priroda.

Pored biciklizma i hajkinga, svakako jedna od najzanimljivijih aktivnosti je pešačka staza Thiemsburg treetop, koja vas na platformi visine od 44 metara vodi u šetnju kroz krošnje drveča, i omogućava da šumu doživite iz jedne potpuno drugačije perspektive.

Ukoliko ovde dolazite zimi, prisetite se detinjstva i uživajte u vožnji saonicama koje vuku irvasi.

Još jedna od zanimljivosti je i Hütscheroda Wildcat Village, gde ćete imati priliku da iz blizine upoznate divlje mačke.

Nadam se da vam je ova lista probudila znatiželju i Nemačku prikazala kao destinaciju u kojoj će uživati pravi ljubitelji prirode.

Ukoliko mogu da vam pomognem nekako oko organizacije putovanja u Nemačku, ili imate bilo kakva pitanja možete da me kontaktirate preko Instagrama na ovom linku, a još inspiracije možete da pronadjete na zvaničnom profilu Turističke Organizacije Nemačke na ovom linku, ili njihovom zvaničnom YouTube kanalu.

Vidimo se u nekoj sledećoj avanturi.