Blog

VIKEND PUTOVANJE – ROGAŠKA SLATINA

Slovenija je u 2022. godini proglašena za najčistiju destinaciju Evrope, i baš zbog toga dajem vam predlog jednog vikend putovanja kako biste započeli njeno istraživanje, i krenuli od ove regije koja je najbliža turistima iz Srbije.

Rogaška Slatina

Ovo banjsko lečilište je najčuvenije u čitavoj Sloveniji i jedno od najstarijih u Evropi, a udaljeno je oko 500km od Beograda i Novog Sada, a svega 90 od Zagreba i 130km od Ljubljane.

Najpoznatije je po svojim lekovitim mineralnim vrelima, za koja se vezuje i jedna legenda. Naime, bog Apolon je poslao mitološkog krilatog konja Pegaza u ovaj predeo kako bi udarcem svog kopita o tlo otvorio najlekovitiji izvor na svetu – Donat.

Mit je nastao inspirisan knjigom iz 17. veka zapisanoj u Nemačkoj i prikazanoj u bakrorezu, a da istina nije daleko od priče govori podatak da je ova voda najbogatija magnezijumom na čitavom svetu. Litar vode sa Rogaškog izvora ima 1000mg ovog minerala.

Iako naučnici tvrde da su ova vrela stara preko 8000 godina, prvi put se pominju u istorijskim spisima u 12. veku, a poslednjih 400 godina se koriste u lekovite svrhe.

Sam grad Rogaška Slatina se nalazi u kotlini između okolnih vrhova i zbog toga ima blagu i prijatnu klimu. Najviši vrhovi su Boč i Donačka Gora, oba visine malo ispod 1000mnv.

Nekako sve gravitira ka centralnom parku po imenu – Lečilišni park, koji je okružen hotelima.

Moj izbor za smeštaj je bio Atlantida Boutique Hotel, smešten u središtu grada, a opet ušuškan u prirodu, nazvan simbolično po mitskom ostrvu Atlantida koje je prema legendi magičan izvor energije, mesto mudrosti i najvećih vrlina. Moji domaćini su se potrudili da me uvere da Atlantida nije samo bajka, već realnost u modernoj verziji u vidu ovog hotela.

Rogaška Slatina je, osim po svojim lekovitim izvorima, poznata i po kristalu i kozmetici, jer se u njoj nalaze velike fabrike još iz doba Jugoslavije.

Evo i nekoliko ideja šta da posetite kada ste u ovom kraju, i koje su to najveće atrakcije Rogaške.

Pivnica

Da vas ne zavara naziv, ovo mesto nema nikakve veze sa pivom kako sam ja u startu pomislio. Pivnica se nalazi u okviru Medical centra, i zapravo je moderno uređeni paviljon iznad najvećih mineralnih izvora vrele i hladne vode Donat, kao i izvora Styria.

Gosti iz celog sveta dolaze ovde kako bi uživali u blagodetima mineralnih kupki i konzumiranja ove vode koja je dobra za različite vrste bolesti. Najpoznatiji tretman centra se zove Pegaz Mg.

Ovu ustanovu karakteriše 400-godišnja tradicija, 50 lekara i više stručnjaka iz oblasti medicine i nege tela. Ukoliko niste gosti Medical centra, svakako možete zakazati tretmane, kao i konzumiranje vode sa izvora, a ulaz se plaća 10e.

 Kako volim da eksperimentišem sa novim ukusima i aromama, u Tunisu sam svoju omiljenu kafu kuvao sa ružinom vodicom, a ovde sam dobio ideju da isprobam kombinaciju Doncafe 3 sec 2 1 black i mineralne vode Donat najbogatije magnezijumom na svetu. Kako je to izgledalo pogledajte na mom instagram profilu ovde.

Fabrika kristala Rogaška

U Staklari Rogaška bogato znanje izrade i oblikovanja kristalnih proizvoda crpe iz gotovo 350-godišnje tradicije. Jedna je od najvećih staklara na svetu i van granica Slovenije je poznata po vrhunskom kvalitetu svojih proizvoda. I danas majstori staklari izrađuju ručno najkvalitetnije predmete od kristala, a vi ćete moći uz prethodnu najavu da vidite uživo čitav taj process, kao i da kupite nešto od proizvoda u njihovom oficijalnom šopu.

Anin Dvor

Ana je važan deo Rogaške Slatine. Ona je zaštitnica lečilišta i simbol mesta, pa i ne čudi što mnoge građevine ovde poput ovog muzeja nose njeno ime.

Šetnjom kroz različite tematske kolekcije šetaćete kroz istoriju ovog kraja.

Istraživanje započinjete u središnjoj dvorani za priredbe, čiji raskošni ručno izrađeni kristali poput kapljica vise sa plafona, simbolizuju, očaravaju i pričaju priču o staklu i vodi.

Možda i najzanimljivija postavka muzeja jeste Kraljevska kolekcija, odnosno, jedna od najvećih privatnih zbirki o dinastiji Karađorđević na svetu.

Pasionirani kolekcionar i multimedijalni umetnik Nani Poljanec je duže od 15 godina prelazio hiljade kilometara, učestvovao na mnogo aukcija, istraživao zajedničku istoriju, upoznao većinu živih članova kraljevske porodice Karađorđević, uložio svu svoju energiju, strast i ljubav u ovu zbirku, i sve to podelio sa nama u okviru ove neverovatne kolekcije.

Još jedna fascinantna kolekcija i dašak kozmopolitizma jeste Muzej filografije, tj.kolekcija potpisa i autograma slavnih ličnosti. Iako možda zvuči pogrečno reći zbirka potpisa, jer je u svaki ovaj eksponat utkana priča koja stoji iza njega. Između ostalog, ovde ćete moći da vidite originalnu kariranu košulju Branka kockice iz legendarnog serijala, pasoš Dragana Nikolića koji je Milena poklonila Naniju, kao i mnoge druge.

Staklarska zbirka je tu da vas upozna sa svim fazama nastajanja kristala, a na papiru jednom zarobljene grafike i danas goste vode kroz sećanja Grafičke zbirke švajcarskog mecene Kurta Milera.

Poseban pečat s bogatim sadržajem predstavlja Domaća zbirka, kroz koju ćete upoznati istoriju razvoja Rogaške Slatine.

Lečilišni park

Poseban je doživljaj u proleće šetnja promenadom s uređenim drvoredima, zelenilom i cvećem gde ćete osetiti duh mondenskih evropskih banja s početka 20. veka. I upravo ovde čekaju vas mnoge zanimljivosti. U središnjem delu parka nalazi se jedinstveni klasicistički nekadašnji Lečilišni dom (danas Grand Hotel Rogaška), poznat po čuvenoj Kristalnoj dvorani iz doba austrijske monarhije u kojoj je goste zabavljao čuveni kompozitor Franc List, i reprezentativnom paviljonu Tempel.

Tokom šetnje od Evropske platforme otkrivaju se i mnoge druge znamenitosti: spomenik NOB-u, spomenik grofu Attemsu (osnivaču lečilišta), kapelica Sv. Ane, prirodna retkost stablo Ginkgo biloba, statua Borisa Kidriča, statua krilatog konja Pegaza sa zlatnim kopitom. U blizini su i prirodni izvori – Šumsko i Ivanovo vrelo.

Janina

Ovo brdo sa tornjem na vrhu pruža vam najlepši pogled na čitavu Rogašku Slatinu.

Trim staza započinje pored skijališta koje je aktivno u zimskom delu godine i adekvatno je za početnike i decu, jer je staza blaga, a poseduje i mašinu za veštačko osnežavanje jer u ovom delu sneg nije toliko česta pojava kao na višim planinama.

Biće vam potrebno nekih 30 minuta lagane šetnje kroz šumu kako biste stigli do platforme sa tornjem, do čijeg vrha vas vodi vijugavo kružno stepenište, gde uz ovakve poglede možete da uživate u omiljenoj domaćoj kafi Doncafe 3 sec 2 1 black.

Seosko imanje Pomona

Na svega 2km od centra Rogaške pronaći ćete ovo domaćinstvo na prostoru od 3,5 hektara, u kome vlada prava domaćinska atmosfera.

Vlasnik Janko je ovde stvorio pravi mali raj i napravio platformu sa mostom kojim ćete prošetati kroz njihovu šumu i diviti se prirodi iz drugačije perspektive.

Sam naziv, „Pomona“ posvećen je antičkoj boginji vina i vinograda, kroz koje ćete prošetati i čuti priče o sortama koje karakterišu ovaj kraj.

Janko uzgaja i autohtonu vrstu svinja kojima je napravio i svojevrsni velnes centar kako on u šali voli da kaže, pa ćete sa platforme moći da ih posmatrate kako se brčkaju u svom bazenu, ali i da ih nahranite pomoću automata koji im izbacuje hranu.

U toku letnjih dana ovde ćete moči da se rashladite u otvorenom bazenu okruženom prirodom, a tokom cele godine da uživate u domaćim specijalitetima kraja koje Janko sam uzgaja, kao i njegovom domaćem vinu.

Ono što je mene oduševilo je da Janko svakom gostu pristupa lično, pa ćete u njihoj krčmi sedeti zajedno, razmenjivati priče sa ostalim gostima i imati osećaj da ste došli u goste starom prijatelju.

Calska Gorca

Ovaj kulturni spomenik predstavlja jednu od retkih zidanica bogatog dizajna koja je i dalje aktivna kao degustacioni prostor mnogih vinarija ovog kraja.

Kao ljubimce u njenom dvorištu i delu šume čuvaju dva jelena koje ćete imati priliku da nahranite u društvu vaših domaćina.

Preporučujem vam da ovde uz vina iz vinarije Kregar probate i njihov lokalni specijalitet „Jerpicu“, odnosno, testo nalik pici koja je premazana jajima, zatim posuta domaćim čvarcima i prelivena mašću, pa tako zapečena.

I za kraj, prepustite se uživanju u jednom od spa centara Rogaške Slatine.

Za više saveta i preporuka možete da mi pišete na instagramu ovde, i vidimo se u nekoj sledećoj avanturi.