Blog

Šri Lanka – Putovanje od 14 dana i prevoz iz Beograda za 1285 evra

Drugari, jeste li za putovanje na Šri Lanku? Početom marta, pravim turu od 14 dana na ovom sjajnom ostrvu sa velikim brojem neverovatnih stvari koje obilazimo, a ono što mogu obećati je pravo lokalno iskustvo.

I ja, kao i vi, ono što najviše želim je da doživim avanturu i upoznam ovu zemlju na pravi način iz prve ruke.  Stoga, zajedno sa agencijom Zepter Passport iz Banjaluke, moj drugar Robert i ja, kreirali smo turu na način da pored standardnih turističkih lokacija, obilazimo mnoga manje mesta ove divne zemlje, družimo se sa lokalcima, isprobavamo domaću hranu, vozimo se lokalnim prevozima i još mnogo toga, kako bismo na što bolji način upoznali njihovu kulturu i sve ono što oni predstavljalju.

O Šri Lanci?

Šri Lanka je ostrvo koje se nalazi južno od samog juga Indije, okruženo Indijskim okeanom sa svih strana. Ono što je čini posebnom su njene tropske plaže i lagune, preko 7000 hektara mangrova, priroda sa neopisivim bojama, tropske šume, raznovrsni krajolici sa bogatom florom i faunom, divlji slonovi koji slobodno šetaju ostrvom, ruševine iz nekih zaboravljenih vremena, neobični začini hiljadu mirisa, hrana kakvu još niste probali i još mnogo toga.

Zanimljivo je da je Šri Lanka svoje ime menjala kroz istoriju, pa su ga tako Portugalci, koji su stigli na ostrvo 1505. godine, učinili svojom kolonijom i nazvali Cejlon. Današnje ime dolazi od reči Lanka koja znači ostrvo, a reč Šri znači sveto.

Koji je plan i šta sve radimo i obilazimo?

DAN 1 – POLAZIMO NA PUT

Sastajanje na aerodromu u Beogradu, čekiranje naših kofera i potom kratki let do Istanbula, odmaranje par sati uz kaficu na aerodromu i možda neki šoping, nakon kojeg letimo za Šri Lanku.

DAN 2 – Stižemo u glavni grad zemlje Kolombo

Kolombo Šri Lanka

Oko 15h, stižemo u prestonicu Šri Lanke, zanimljivi grad Colombo, gde se čekiramo u naš hotel, malo odmorimo, a potom predveče zajedno idemo u šetnju i razgledanje grada.

DAN 3 – Istražujemo Kolombo

Nakon doručka, zajedno sa lokalnim vodičem, krećemo u razgledanje Kolomba. Obilazimo stari deo grada, Lotus toranj koji predstavlja najviši objekat u čitavoj jugoistočnoj Aziji visok čak 368 metara, odlazimo do lokalne pijace, isprobavamo lokalnu hranu, a potom posećujemo neke zanimljive budističke hramove, kao što je ovaj koji možete videti na fotografiji ispod.

A na kraju dana, vodimo vas u posetu jednom od najlepših objekata u gradu, prelepoj Crvenoj džamiji, jednom od skrivenih bisera grada, kod koje ćemo siguran sam, napraviti fantastične fotke.

DAN 4 – Polazak za Kendi, obilazak grada i isprobavanje lokalne hrane

Kendi Šri Lanka

Ovaj dan započinjemo transferom za Kendi i smeštanjem u lokalnom hotelu u gradu, nakon čega ćemo imati city tour, a Kendi je inače mesto u kojem ćemo provoditi najviše vremena, jer ćemo iz njega raditi veliki deo izleta.

Naš prvi dan u ovom šarmantnom gradiću, iskoristićemo da se upoznamo bolje sa njim, gde ćemo zajedno sa lokalnim vodičem, istražiti sve ono što ovaj grad nudi. Uz to, imaćete priliku posjetiti i Hram Zuba, jedno od najsvetijih budističkih mesta u ovom delu sveta,

Hram zuba

A nakon što obiđemo glavne atrakcije, sledi hrana, meni lično jedan od najdražih delova putovanja.

Ne znam da li ste znali, ali Šri Lanka se može pohvaliti velikim brojem domaćih jela, a tradicionalnu kuhinju ove zemlje su zadnjih nekoliko vekova obogatila jela iz Indije, Kine, Malezije i Evrope, što ovoj kuhinji daje poseban pečat. Jelo koje ovde dominira je riža sa karijem, kojoj se obično dodaje riba ili meso, i ovo je tipično jelo jednog lokalca. Probaćemo “appa”, tanke palačinke izrađene od rižinog brašna, kokosovog mleka i malo palminog ulja, “kiribath” odnosno mlečnu rižu, koja se kuva u gustom kokosovom mleku kome se može dodati i malo vanile, kao i mnogobrojne neobične začine koje nikada ranije nismo videli.

DAN 5 – Avantura dan! Obilazimo Sigiriju i Dambullu – Fakultativni izlet

A sad kreće prava avantura.

Do sada je naš tempo bio prilično lagan, ali od danas pa do kraja putovanja, svaki dan nas čeka mnogo novih i zanimljivih stvari.

Tako ćemo, naš peti dan na Šri Lanci, da započnemo posetom Sigiriji, poznatoj pod nazivom Lavlja stena, koja predstavlja ogromnu vulkansku stenu koja se strmo izdiže 200 metara visoko iznad džungle. U njenom podnožju i na samom vrhu se nalaze ruševine kraljevskih vrtova, bazena, palata i hramova, a pogleda sa vrha je više nego fenomenalan.

U istom danu, obići ćemo i čuvene hramove u stenama u Dambuli, koje potiču još iz prvog veka pre nove ere, te izgledaju zaista fenomenalno.

Dambula Šri Lanka

DAN 6 – Idemo u Mineriju da vidimo slonove i obilazimo Polonaruwu – Fakultativni izlet

Smeštena u srcu kulturnog trougla Šri Lanke, Minerija Nacionalni Park, bez dileme jedno je od najboljih mesta u zemlji za videti slonove. I ne samo to!

Ovaj park, poznat je i po tome što se ovde dešava jedan od najneverovatnijih događaja u životinjskom svetu. U pitanju je, veliko “Okupljanje” azijskih slonova, za koje se veruje da je najveće okupljanje ove vrsta slonova u svetu. Iako se ovaj prizor dešava tokom leta, u periodu kada mi budemo posećivali ovo mesto, očekujemo isto da vidimo dosta slonova na jednom mjestu.

Pored slonova, ovde ćemo imati priliku da vidimo još 24 vrste sisara, 25 vrsta reptila, 26 vrsta riba, te 75 vrsta leptira. Nekako, bez obzira na mnoge stvari koje ćemo raditi na ovom putovanju, mišljenja sam da će nam jedne od nalepših uspomena, biti baš sa ovog mesta.

Slonovi na Šri Lanci

Ništa manje zanimljivo, neće biti i naredna lokaciju na koju ćemo ovaj dan ići. U pitanju je Polonaruva, koja je svojevremeno bila druga prestonica Šri Lanke, a u kojoj danas možemo videti ostatke grada iz 12. veka, a koji se danas nalaze pod zaštitom UNESCO-a.

Polonaruva

DAN 7 – Penjemo se na Adamov vrh – Fakultativni izlet

Za sve koji budu tražili aktivan izlet i pravu avanturu, ovaj dan će biti savršen za to. Naime, zajedno sa lokalnim vodičem ići ćemo na Adamov vrh, penjati se preko 5500 stepenica, da bismo na kraju došli na 2500 metara nadmorske visine, gdje ćemo uživati u nekim neverovatnim pogledima i prizorima od kojih sasvim sigurno zastaje dah.

Inače, ovo mesto predstavlja sveto mesto hindusa, budista, muslimana i hrišćana, te je jedno od najvažnijih religijskih mesta u čitavoj zemlji.

DAN 8 – Odlazak na plantaže čaja u Nuvara Eliji, obilazak Ele i vožnja predivnim vozom – Fakultativni izlet

Kao jedna od glavnih asocijacija koju većina ljudi ima na Šri Lanku, su ovdašnje plantaže čaja, a mi ćemo ovaj dan iskoristiti da posetimo jednu od najlepših i iz prve ruke saznamo više o tome, kako se pravi, autentični čaj u ovoj zemlji. Ukoliko budete želeli, dogovorićemo i da ga sami pravite, te da ovaj suvenir ponesete kući.

A da bismo stigli do ovog mesta, imaćemo još jedno lokalno iskustvo. Kao što sam i rekao na početku ovog teksta, cilj ovog putovanja, biće da doživimo pravi duh ove zemlje i na dve nedelje budemo njeni lokalci. A šta bolje može biti od toga, nego vožnja lokalnim vozom.

Tokom ove vožnje, družićemo se sa stanovnicima Šri Lanke, a krajolici koje ćemo vidjeti, biće nešto zaista posebno.

DAN 9 – Krećemo za Mirisu i imamo slobodan dan za kupanje

Nakon nekoliko dana izleta, danas će biti dan za uživanje u tropskim plažama i suncu. U podnevnim časovima, smestićemo se u Mirisu, koja će biti naša baza do kraja putovanja, a ovaj dan iskoristiti za kupanje, sunčanje i izležavanje na nekim od najlepših pustih plaža ove zemlje.

Zar ne izgledaju, kao sa razglednice?

DAN 10 – Idemo da u Jala nacionalni park vidimo leoparde i još slonova – Fakultativni izlet

U slučaju da vam kojim slučajem nije bilo dosta slonova, deseti dan na putovanju, iskoristićemo da ih opet posetimo, kao i da po prvi put vidimo neverovatne leoparde, koji samo ovde mogu da se vide u čitavoj zemlji.

Naša lokacija, biće Yala nacionalni park, mesto sa najvećom populacijom leoparda na svetu, a mi ćemo im se iz prve ruke približiti i barem na nekoliko sati, biti deo njihove svakodnevnice.

Kao i svakodnevnice ovih simpaticnih slonova.

DAN 11 – Učimo da surfujemo

Današnji dan je isto predviđen za plažu, samo ovo neće biti baš klasičan dan na plaži. Sa onima koji budu želeli još malo avanture, ići ćemo na surfovanje, a Šri Lanka je kažu jedna od najboljih destinacija za to u ovom delu sveta za početnike.

Talasi nisu preveliki, već taman onako dovoljni, da se oprobamo u ovom novom sportu za nas. A usput i da uživamo u neverovatnoj prirodi oko sebe, dok budemo padali sa daske verovatno 🙂

DAN 12 – Slobodan dan za kupanje

Danas nećemo ići nikuda. Bila bi šteta ne provoditi više vremena na ovim plažama, zar ne?

DAN 13 – Obilazimo prekrasni Gale – Fakultativni izlet

Zadnji izlet na koji idemo.

Znam, tako je brzo prošlo sve i ne mogu da verujem da sutra idemo kući. Ali to ne znači da ovaj dan nećemo uživati istražujući ovaj UNESCO zaštićeni spomenik, tvrđavu koja datira iz 16. vijeka. Ili da se nećemo zabavljati istražujući istorijske objekte, crkve i kućice izgrađene u kolonijalnom stilu, koje se nalaze ovde, te šetati uz zalazak sunca ovim prekrasnim mestom.

DAN 14. – Slobodan dan i polazak kući

Danas je naš zadnji dan u Šri Lanci koji ćemo najviše iskoristiti za druženje sa lokalcima, kupovanjem poslednjih suvenira i pakovanjem. S obzirom da je naš let kasno u veče, imaćemo dobar deo dana za slobodne aktivnosti, pre nego se u kasnijim popodnevnim satima, zaputimo za Kolombo, iz kojeg letimo nazad kući.

Kad se ide?

Termin putovanja: 2.3.2022-15.3.2022. (11 noćenja – 14 dana)

Sa kim se leti?

Prevoznik je kompanija Turskih Airlines, a let je iz Beograda sa presedanjem od par sati u Istanbulu.

Gde smo smešteni?

Smeštaj će biti u privatnim apartmanima opremljenim sa svim potrebnim sadržajima.

Uz smeštaj, imaćete i doručak koji obično podrazumeva neko lokalno jelo i sveže tropsko voće. Njam.

Uz to, potrudili smo se da lokacije na kojima ćemo biti smešteni, imaju duh ove zemlje, te ćete tako na pojedinim mestima, imati priliku da uživate u pogledima poput ovih,

bazenima poput ovih,

te, miru i privatnosti, kao što ćete je imati ovde.

Šta je sve uključeno u cenu?

  • Prevoz na relaciji Beograd – Istanbul- Kolombo i nazad
  • Smeštaj u hotelima i privatnim apartmanima sa uključenim doručkom
  • Usluge transfera od aerodroma i nazad
  • Usluge pratioca grupe i vodiča

Šta nije uključeno u cenu?

Sviđa ti se plan i hoćeš da putuješ sa mnom?

Pošalji mi svoje podatke na mejl: info@zepterpassport.com zajedno sa imenom i prezimenom i kontakt telefonom, kako bismo te stavili na listu zainteresovanih putnika, a možeš nas pozvati i na broj telefona +387 65 693 000, ukoliko imaš bilo kakvih pitanja.

Prilikom rezervacije, potrebno je uplatiti avans od 30% cene ture, kako bismo vam mogli garantovati mesto u grupi.

Nakon 31.1. cena putovanja se uvećava za 50 evra.